Krutá realita Žilkové v Izraeli: Tajný úkryt v novém domově | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Krutá realita Žilkové v Izraeli: Tajný úkryt v novém domově

Martin Stropnický a Veronika Žilková
Martin Stropnický a Veronika Žilková (David Turek, instagram, archiv)

Útěky do krytu, zvuk dopadajících bomb, protiraketová cvičení. To je realita, kterou v Izraeli zažívá český velvyslanec Martin Stropnický (62), jeho žena Veronika Žilková (57) i jejich dcera Kordulka. Naštěstí každá novější budova v této zemi má protiraketový kryt. A česká ambasáda není výjimkou. Kryt využila rodina české velvyslance už několikrát. A nebylo to cvičení...

Izrael je stále ve válečném konfliktu s Palestinou. Před raketami, které na izraelské území Palestinci vysílají, chrání zemi protiraketový deštník. Ne všechny bomby však dokáže zadržet. A na vlastní kůži se o tom mohla přesvědčit i Veronika Žilková se svým mužem. „Už pět let Tel Aviv, kde je česká ambasáda, nečelil velkým útokům. Čas od času jsme ale svědky demonstrace síly. Člověk na to musí být připraven. Když se rozezní sirény, dobře víme, že to není jen cvičení. Máme třicet vteřin na to odebrat se do krytu. Nesmíme propadnout panice,“ svěřil Nedělnímu Aha! přímo na ambasádě Martin Stropnický.

Osobní zkušenost s bombardováním má z Izraele už i Veronika Žilková i dcera Kordulka. „Na Tel Aviv spadla bomba pár minut poté, co jsme tady v dubnu s Kordulkou přistály. Koukala na to a říkala mi, že je to asi ohňostroj,“ vyprávěla Žilková. Dnes už prý Kordulka bere občasné útěky do krytu jako samozřejmost a přistupuje k nim nesmírně zodpovědně. „Ve škole mají třikrát týdně cvičení, jak se chovat v případě útoku. Ví přesně, kam se schovat. Dokonce i během cesty autobusem trénují, jak se schovávat pod sedadla,“ vysvětluje Veronika a přidává ještě jednu izraelskou zkušenost.

„Dnes už víme, že když na obloze letí světýlko a proti němu druhé a objeví se kouřový obláček, tak je to super, Izraelci sestřelili raketu,“ popsala Žilková reportérovi Nedělníha Aha!, který měl možnost českou ambasádu i její tajný kryt navštívit během letošních cen Eurovize, které se uskutečnily právě v Izraeli.



Přečtěte si
illenne
26. 5. 2019 • 20:59

Jistě, krutá realita, vždyť věděli, do čeho jdou . On chtěl být velvyslancem, tak to má. On herec, velvyslanec, herec, politik a nyní zase velvyslanec. Dovolená pro členy rodiny u moře a že jich je dost. Takže, ať nás nekrmí těmi nářky , drahé služby atd. Plat velvyslance určitě není 20000 hrubého .

blamal
26. 5. 2019 • 11:49

Jezismarja. Dejte uz s tou obludou pokoj. Tak at se odstehuje do Suchdola a drzi zobak, pin.da skareda. Maji se jak prasata v zite a ona bide furt kafrat. Otresna kra.va.

josefvyskoc
26. 5. 2019 • 06:49

Ta babča Žilková, to je tedy dílo, to vám povím!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.