Manželka Josefa Laufra (79): ZVRAT PO TOXICKÉM ŠOKU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Manželka Josefa Laufra (79): ZVRAT PO TOXICKÉM ŠOKU!

2010 Josef Laufer s manželkou Irenou Greifovou.
2010 Josef Laufer s manželkou Irenou Greifovou. (Foto Aha! – David Malík, ara)

Nejkrásnější dárek k letošním osmdesátinám. Josefu Lauferovi (79) se splnilo největší přání. „Už mám Irenku doma,“ svěřil se vesele. Manželka, kostýmní výtvarnice Irena Greifová (79), upadla na jaře 2016 do toxického šoku. 

Zpěvákovu ženu odvezla záchranka rovnou na ARO. „Vůbec nevím, co bude, musí mít čtyřiadvacetihodinovou péči,“ zoufal si tenkrát zpěvák. Za manželkou chodil celé tři roky do nemocnice téměř denně a snažil se ji přivolat zpět do života.Ona ho vnímala, ale nereagovala, nemluvila.

Kostýmní výtvarnici, která oblékala herce nejen v karlínském divadle, ale také ve zlaté kapličce, selhávala v důsledku šoku játra i ledviny. Laufer z toho byl úplně na dně. Zoufale se snažil neklesat na duchu a pořád věřil, že se mu jeho milovaná Irenka jednou vrátí.

Jeho přání bylo vyslyšeno. Nyní je zpěvák štěstím bez sebe. „Ženu mi dali domů na zkoušku už koncem loňského roku. A dopadlo to dobře!“ raduje se. Samozřejmě si na pomoc přizval pečovatelku, protože sám by na vše nestačil, ale i tak se z Divadla Broadway, kde hraje v novém muzikálu Kvítek mandragory, vrací domů s nadšením. Irena tak na Velikonoční neděli oslaví své osmdesátiny doma a s celou parádou.

Může způsobit smrt

Syndrom toxického šoku je poměrně vzácné, život ohrožující onemocnění vyvolané bakteriemi – především stafylokoky (stafylococcus aureus, tj. zlatý stafylokok), ve zvláštních případech pak i streptokoky (steptococcus pyogenes). Stafylokoky produkují mnoho škodlivin a mezi nimi i toxin TSST-1. Tento toxin dokáže v lidském těle vzbudit silnou imunitní odpověď a řadu reakcí. Ty vedou k těžkému šoku s poškozením vnitřních orgánů a nevratně poškozuje povrch ledvinných kanálků. Syndrom toxického šoku může skončit i smrtí pacienta.

Příznaky: Loupání kůže

Prvním příznakem tohoto syndromu bývá náhlé zvýšení teploty nad 38,9 ºC. Viditelným příznakem jsou potom různé vyrážky, červené tečky na kůži, červené zbarvení kůže a vyrážka na sliznici. Postižení mají snížený krevní tlak, často se u nich vyskytují zažívací problémy, jako průjem a zvracení, a mohou pociťovat bolesti svalů. Může docházet i k překrvení sliznic (nosní sliznice, sliznice hrtanu, pochvy). Po jednom až dvou týdnech od začátku nemocnění obvykle začne olupování pokožky plosek nohou, obličeje a trupu. Nemocní si také často stěžují na zvýšenou lámavost vlasů a jejich vypadávání, někdy také na lámavost nehtů.

Co dělat v případě podezření?

Nejlepší pomocí je včasné vyhledání lékaře! Jelikož se jedná o bakteriální onemocnění, je nejdůležitější nasadit pacientovi co nejdříve správná antibiotika. Aby byla podána správná léčba, zjišťuje se nejprve v laboratoři, o jaký druh bakterie se jedná. Důležité je, aby byla doba mezi odběrem bakterií a výsledky co nejkratší.

Česká Bardotka

Josef s Irenou se brali v roce 1970. Mají jedinou dceru Ester (49), která působila jako zmocněnkyně ministerstva zahraničních věcí v Afghánistánu a potom dělala generální konzulku v Istanbulu. Irena, které se ve své době říkalo »česká Bardotka« podle krásné francouzské herečky Brigitte Bardotové (84), navrhla mj. kostýmy k filmům Petrolejové lampy, Noc na Karlštejně a Díky za každé nové ráno.

Cizokrajní předci

Josef Laufer se narodil v roce 1939 ve Francii jako Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer. Je synem lékaře Maxima Laufera, který v roce 1936 nastoupil jako dobrovolník v občanské válce ve Španělsku. Oženil se se zdravotní sestřičkou Edelmirou Perez de Montaněz. Za války pracoval Maxim jako lékař ve službách RAF. V roce 1940 přibyl k ročnímu Josefovi bratr Allan. Josef část svého dětství prožil v Anglii.

 Josef Laufer jako Terminátor: Až natáhnu brka, tak po mně zbyde hromada železa! 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
tenerife
13. 4. 2019 • 17:07

Mně se pan Laufer vždy moc líbil, bylo mi 15 a on mi moc přpomínal jednoho fotbalistu z Realu Madrid do kterého jsem byla zblázněná , pan Laufer je pořád noblesní pán.

hadaja
13. 4. 2019 • 12:36

Vždycky se mi líbil,je pořad fešák,takový šaramantní😁

kozinozka
13. 4. 2019 • 10:52

Mnš jeho původ nijak nepřekapuje. Je jiný, než většina lidí tady.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.