Pohřeb Věry Bílé: Kolaps utajené sestry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohřeb Věry Bílé: Kolaps utajené sestry

Poslední roky života strávila Věra Bílá opuštěná.
Poslední roky života strávila Věra Bílá opuštěná. (Foto Aha! – Martin Přibyl, ara)

Poslední rozloučení, jaké měla v sobotu v rokycanském kostele slavná Romka Věra Bílá (†64), které tleskal celý svět, stálo za to. Otevřená rakev, v ní zpěvačka poseta živými květy, penězi a cigaretami, k tomu hrála cimbálovka a štkaly stovky truchlících.

Ještě před tím, než začala mše, se rakev s Věrou otevřela. V tu chvíli do kostela, jehož podlaha byla poseta věnci, vtrhli všichni Věřini blízcí a přátelé. Každý chtěl svoji modlu chytit za ruku, rozloučit se, dát jí do rakve květinu, mince, stovku, dvě či pět, anebo krabičky cigaret Věřiny oblíbené značky. Prostě na bělostné prostěradlo, kterým byla Bílá přikrita, pokládali vše, co ji bylo v životě milé...

Sestra se zhroutila 

A přitom si chtěl každý pěveckou romskou královnu, která zpívala i Clintonovi v Bílém domě nebo v pařížské Olympii, zvěčnit na památku a v otevřené rakvi si ji fotili na mobil. To se ale vůbec nelíbilo rodině, takže došlo i k pár šťouchancům. A nejvíc »reportérský« záchvat truchlících odnesla Věřina sestra Helena, která se u rakve zhroutila.

Srdceryvně plakala, sestru hladila po vlasech, žmoulala jí ruku a nemohla se od ni vůbec odtrhnout. Nakonec ji museli doslova odvléci dva příbuzní, kteří ji potom před kostelem křísili studenou vodou. Věřina sestra na tom byla psychicky tak špatně, že se potom nezúčastnila ani mše. Proseděla ji před kostelem na schodech.

Po boku manžela Františka

Na hřbitově, kde byla poté Věra pohřbena do hrobu k manželovi Františku Bílému (†59) pochována, už ale Helena byla a snažila se ze všech sil, aby nakonec na truhlu s Věrou symbolicky hodila hrst hlíny. Ostatně toto dělal každý, kdo se přišel na hřbitov s Věrou rozloučit. A nezůstalo jen u hlíny. I tady byla už dávno zavřená rakev zasypávána květinami, bankovkami a cigaretami. „Aby i tam v nebi Věře bylo dobře,“ lkala sestra Helena.

Nemohli ji dostat do kostela

Zpěvačce selhalo srdce pět minut před půlnocí 11. března, na funus ale musela čekat 14 dní. Rodina musela nechat vyrobit rakev na míru. Tělesným parametrům totiž neodpovídala žádná truhla, která je běžně k mání. Problém se ale vyskytl hned zkraje pohřbu. Když jí chtěli z pohřebního vozu přenést bočním vchodem do rokycanského kostela Panny Marie Sněžné, dlouho nevěděli jak. Průchod byl tak úzký, že se tam s ní šest statných chlapů, kteří truhlu nesli, nevešlo. Po složitém manévrování se to ale nakonec podařilo.

 Pohřeb Věry Bílé



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.