Nárožný se obul do českých pohádek: Co mu zvedlo mandle? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nárožný se obul do českých pohádek: Co mu zvedlo mandle?

Petr Nárožný
Petr Nárožný (Profimedia)

Petr Nárožný (80) poslední dobou není zrovna vyladěný do pohody. Když se naposledy objevil na křtu pohádkové knížky, podle magazínu Sedmička se neváhal ostře položit do kritiky svých kolegů.

Místo aby směroval herec Petr Nárožný svoji pozornost k nejmladším účastníkům akce, využil nečekaně křtu nové knížky Pohádky a MALÉhRY k tomu, aby se při proslovu na pódiu pustil do hanění českých filmových pohádek.

„Myslím, že pohádka není až tak náročný žánr. Ale má svá pravidla, která je potřeba respektovat,“ přednášel podle Sedmičky Nárožný. „Dnešní tvůrci je často nerespektují. To je, myslím, důvod toho, proč se současné a moderní pohádky lidem moc nelíbí. Myslím, že jsou věci, které se na pohádkách nemají měnit. Princezna má být krásná, něžná a dělat trošku drahoty, princ má být statečný, taky krásný a žádný posera, což v moderních pohádkách bývá. Princezny šermují, střílejí, princ zase brečí…,“ vysvětlil, co mu na současných pohádkách vadí.

„Tvůrci také zapomínají na to, že v pohádkách nemá své místo a vůbec tam nepatří ironie. To je jedna z mála věcí, které i inteligentní a bystré děti nerozumějí. Děti musejí mít od začátku pohádky jasno. Vědět, kdo je hodný, kdo je zlý, komu mají fandit a koho se bát," vyjádřil své přesvědčení o jasné struktuře příběhu.

On sám většinou v pohádkových rolích zazářil. Poslední dobou si ovšem prý stěžuje, že mu zajímavé nabídky ubývají. Což bohužel tímto tnutím do živého mnohým soudobým filmařům nejspíš moc nezlepší.



Přečtěte si
vigela
17. 3. 2019 • 18:18

Také souhlasím s panem Nárožným.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.