Hvězda Anděla Páně Jiří Pecha (†74): KRUTÁ SMRT V BOLESTECH! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hvězda Anděla Páně Jiří Pecha (†74): KRUTÁ SMRT V BOLESTECH!

Jiří Pecha
Jiří Pecha (Profimedia)

S pitím přestával několikrát. „Ale vždycky, když o něco šlo,“ upozorňoval Aha! herec Jiří Pecha (†74). Vsadil se třeba o sto dvacet tisíc, že se rok alkoholu netkne a ještě si udělá řidičák. Vyhrál, ale pak do toho zase spadl. Nemocné ledviny trpěly.

Když slavil sedmdesátiny, postěžoval si na zdravotní stav. „Mám to horší než Ježíš, z mrtvých vstání mám každé ráno,“ postěžoval si Aha!. Bylo mu již hodně ouvej. Trápily ho žaludeční vředy, kvůli ledvinám trpěl jak zvíře. Proto šel ochotně ke křížku. „Už nepiji ani nekouřím dva roky, najednou mě to přestalo bavit,“ svěřil se. Už v roce 2017 si nemohl ani dojít pro Cenu Města Třebíče, v jeho rodném městě ho musela na slavnostním ceremoniáu zastoupit manželka Jana. Pecha zemřel ve čtvrtek ráno, měl dlouhodobé zdravotní obtíže.

Vedle slavné role anděla ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág a kunsthistorika Fábery v Pupendu proslavil Jiřího Pechu i Anděl Páně. Režisér úspěšné pohádky sjeho smrt zasáhla. „Přišel jsem nejen o Zilvara z chudobince ze seriálu Bylo nás pět, ale i o tátu starého Lotranda, který mi předal to největší poučení: Hlavně, chlapče, nepracuj,“ vzpomíná Strach (45). „Pro mě je ale Pecha především svatým Mikulášem z obou Andělů Páně. Věřím, že teď už chodí po tom pravém nebi a vidí, jak je to tam doopravdy. Byl to úžasnej kumpán a parťák, snad u nebeské brány nevyfasuje nějakého Matlu,“ doufá režisér.

Tři dcery

Jiří Pecha byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství má dceru, která žije v Austrálii, se svou druhou manželkou má dvě dcery, ta mladší chodí na střední školu.

Jak přišel k přezdívce Peca?

Jeho přezdívka Peca údajně nevychází z jeho příjmení, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale měla by být zkratkou slova pecivál – během studia na Janáčkově akademii múzických umění podle svých hereckých kolegů prý nepatřil mezi nejpilnější studenty...

Poslední rozloučení s Jiřím Pechou se uskuteční v úterý 5. března od 14 hodin v brněnském krematoriu.

 Skladatel Miloš Štědroň k úmrtí Jiřího Pechy



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.