Vlasta Chramostová ovdověla: Stanislav Milota (†85) podlehl zápalu plic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vlasta Chramostová ovdověla: Stanislav Milota (†85) podlehl zápalu plic

Vlasta Chramostová oplakává manžela kameraman Stanislava Milotu.
Vlasta Chramostová oplakává manžela kameraman Stanislava Milotu. (Foto Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl, Daniel Černovský)

Filmové Česko pláče! Herečka Vlasta Chramostová (†92) zůstala sama. Její muž, kameraman Stanislav Milota (†85) v pondělí zemřel na zápal plic. Pral se s ním tři dny.

Když jako patnáctiletý začínal na Barrandově, zrovna se točila parodie Pytlákova schovanka. Proslavil ho Spalovač mrtvol Juraje Herze (†83). Pak Milota v srpnu 1968 natočil ještě příchod vojsk a zkraje dalšího roku pohřeb Jana Palacha (†20). Nato ho z Barrandova vyhodili. „To byly první a poslední kopačky, dál jsem točit nemohl. Nevidím na pravé oko, utekla mi technika a především – vždycky mě zajímala témata, co budu točit a s kým. Najednou to nebylo,“ vzpomínal Milota, který byl jedním z prvních signatářů Charty 77.

Po sametové revoluci v roce 1989 dělal Václavu Havlovi (†75) šéfa prezidentské kanceláře. „Odešel jsem, když jsem pochopil, že parkety kloužou,“ glosoval vtipně. Na svou kariéru rezignoval a staral se už jen o svou milovanou Vlastu. Ještě loni 17. listopadu organizoval její 92. narozeniny. Tuto sobotu ho zápal plic upoutal na nemocniční lůžko. „Ještě se k nám chystal na premiéru, ale omluvil se, že mu není dobře, pak ho odvezla záchranka a v pondělí ráno bohužel nemoci podlehl,“ prozradil tiskový mluvčí činohry ND Tomáš Staněk s tím, že o podobě posledního rozloučení bude rodina jednat s Asociací českých kameramanů.

Přišel o oko

Během normalizace Milotu postihly tři mozkové příhody a částečná ztráta zraku, takže po revoluci se ke své původní profesi už nevrátil. „Nevidím na pravé oko, za ta léta mi utekla technika... A taky mě vždycky zajímala témata, co budu točit a s kým. Najednou to nebylo,“ vzpomínal kameraman, když v roce 2016 získal Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.