Tajemství Vorlíčka (†88): Proč s rodinou neemigroval? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tajemství Vorlíčka (†88): Proč s rodinou neemigroval?

Václav Vorlíček
Václav Vorlíček (archiv Blesku)

O remake Kdo chce zabít Jessii měl zájem Hollywood, další trhák Pane, vy jste vdova chtěl pro změnu dělat v Německu. Nakonec se režisér Václav Vorlíček (†88) rozhodl zůstat v okupovaném Československu ze zcela pragmatických důvodů...

Ve své biografii Pane, vy jste režisér totiž Vorlíček přiznává, že po ruské okupaci 21. srpna 1968, která překazila plány na cestu Jessie do Hollywoodu, se rozhoupal k emigraci. „V roce 1969, tedy rok poté, jsme si dokonce s manželkou opatřili víza do Západního Německa a i s dcerami a nějakým tím kožichem jsme tam začátkem října odjeli navštívit přátele,“ vzpomínal režisér na okamžiky, kdy si vážně myslel, že už se domů nevrátí.

Co jeho rozhodnutí změnilo? „Narazil jsem na dva mladé režiséry, kteří jezdili na náš karlovarský festival, takže jsme se znali. Řekl jsem jim, že mám bezvadný, už hotový scénář na Pane, vy jste vdova a uvažuju, že bych zůstal v Německu a natočil to tam. Jenže oni mi zcela otevřeně řekli, že se sami fackují o práci, ať si to udělám pěkně sám doma,“ popsal Vorlíček. 

Nakonec zvítězila jeho touha natáčet. „Došlo mi, že v Německu bych měl ke své práci, kterou jsem toužil dělat, natáčet filmy, a hlavně komedie, velmi složité podmínky. Tak jsme nasedli do auta a vyrazili k hranicím. Službu tam měl zrovna takový slušný celník. Vzal si naše pasy, prohlídl si mě, dcery, manželku a tu hromadu kufrů, kterou vezeme zase zpátky, pasy nám vrátil a udiveně se zeptal: Vy se vracíte domů? No, když myslíte...‛“ přiznal režisér.

Nakonec se k práci na západě přece jen dostal. Spolupráce jeho a scenáristy Miloše Macourka (†75) se západoněmeckou televizí nakonec v osmdesátých letech dala vzniknout řadě oblíbených seriálů jako je Arabela, Létající Čestmír či Křeček v noční košili.

Pohřeb je dnes

Poslední rozloučení s režisérem proběhne dnes v pravé poledne ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích.

 Vorlíček zanechal pohádkové dědictví! A Řepka dostal 15 měsíců natvrdo!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.