Panický strach Pazderkové: Bojí se i usnout. Co se s ní děje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Panický strach Pazderkové: Bojí se i usnout. Co se s ní děje

Iva Pazderková
Iva Pazderková (Profimedia)

Diagnóza panická ataka komplikuje Ivě Pazderkové (38) každou minutu života. Denně bojuje se strachem ze všeho, co ji obklopuje. I obyčejná procházka lesem je pro ni peklo.

Psychické problémy ji pronásledují jako stín 24 hodin denně. „Mám diagnózu zvanou panická porucha. To je takové záchvatové onemocnění. Jedním z projevů je, že se vám špatně dýchá, pociťujete tlak za očima, máte pocit, že umřete každou chvíli,“ popsala herečka své problémy před časem. „Já se bojím všeho. Bojím se často i usnout. Bojím se lidí, každého zvuku za dveřmi, když jsem doma sama. Bojím se, když slyším letadlo, že na mě spadne. Bojím se zvířat v lese. Bojím se, když vidím někoho nést sklenici do schodů, že spadne a přesekne si tepnu,“ přiznala Iva na sociální síti.

„Nebojím se tak, jako zdravý člověk. Já se bojím v podstatě každou vteřinu svého života. Věcí, které jiné lidi ani nenapadnou. Můj život a radost z něj spočívá v dennodenním boji s extrémní úzkostí a překonáváním strachu,“ svěřila herečka, která se s tím snaží bojovat. Třeba i obyčejnou procházkou zimním lesem, kam se sama vydala. „Ty čtyři kilometry pro mě znamenaly tolik, kolik pro jiného seskok padákem. Bála jsem se každého zvuku, každou vteřinu jsem se chtěla co nejrychleji vrátit, aby se něco nestalo,“ přiznala Pazderková. „Víte, je strašně vyčerpávající žít v permanentním strachu ze všeho,“ dodala.

Co je panická porucha

Jde o psychickou poruchu označovanou také jako panická ataka, která je charakterizována opakovanými záchvaty intenzivního strachu. Ty vznikají náhle bez zjevné příčiny a trvají zpravidla několik minut. Léčí se několik let.

Pazderková v prohlášení na Václavském náměstí: Ideály svobody a pravdy jsou dnes v ohrožení



Přečtěte si
Josef124
15. 4. 2019 • 13:31

Přesně vím, jak se cítí. Bohužel i mě tato porucha postihla. Je to něco strašnýho, žije se s tím hodně těžko. Jsem hrozně rád, že mám milující manželku, která mě objednala k psychologovi https://psycholog-holcner.cz/ , který mi pomáhá panickou poruchu překonat. Už se to začíná zlepšovat, ale léčba bude trvat ještě dlouho.

reiner
10. 1. 2019 • 14:04

Protivná, namyšlená - no, musí na sebe nějak upozornit ....

aveneta
10. 1. 2019 • 08:21

Velmi nepříjemná arogantní osoba už ten její výraz je těžce odpuzující.....

luppe
9. 1. 2019 • 13:56

tak nečum po ránu do zrcadla

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.