Miloš Zeman (73) a jeho Ivana (53): SLAVÍ STŘÍBRNOU SVATBU! JAK JIM TO KLAPE?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Miloš Zeman (73) a jeho Ivana (53): SLAVÍ STŘÍBRNOU SVATBU! JAK JIM TO KLAPE?!

Miloš a Ivana si řekli své ano 2. července 1993 na Novoměstské radnici
Miloš a Ivana si řekli své ano 2. července 1993 na Novoměstské radnici (ČTK)

Byla jednou jedna mladá dívka, která se zamilovala do svého staršího šéfa, a ten si ji vzal za ženu. Že je to příběh jak z brakové literatury? Jenže tenhle měl nevšední pokračování. Z muže se po letech stal český prezident a z dívky je dnes první dáma. A právě dnes mají Miloš (73) a Ivana (53) Zemanovi stříbrné výročí.

Pro své oponenty je prezident pomstychtivý, alkoholik, hulvát. Pro druhé Miloš Zeman zase ztělesňuje moudrost, rozhled a hlavně brání národní zájmy. A nejspíš tak svého muže i po pětadvaceti letech od svatby vidí i Ivana. Jejich výročí připadá sice na dnešek, deník Aha! ale zjistil, že u Zemanů už se slavilo.

„Paní Zemanová dostala jako poděkování krásnou kytičku,“ sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. To se za 25 let společného života s člověkem, jehož v posledních letech polovina národa zbožňuje, a ta druhá jím opovrhuje, velkou odměnou nezdá být. Jenže na druhou stranu i po více než dvou dekádách zůstává Ivana velkou neznámou, o svém soukromí mluví jen málokdy. Je tak dobře možné, že vedle lásky ke zbraním chová první dáma velkou vášeň i ke květinám. Pojďte si s Aha! připomenout, jak se jejich vztah vyvíjel.

1990
Seznámení
On, rozvedený vědecký pracovník Prognostického ústavu, který v listopadu 1989 zaujal veřejnost plamenným projevem na Letné. Ona, studentka romanistiky. Ivana zaznamenala, že si známý prognostik postěžoval, že mu chybí sekretářka. Zanechala tak studií a na podzim 1990 se stala jeho asistentkou. Jejich pracovní vztah se postupně začal přetavovat v milostný…

1992
Získává moc
Svou politickou kariéru Zeman nastartoval ve Federálním shromáždění, členem Sněmovny lidu i Sněmovny národů byl od ledna 1990 do prosince 1992. V únoru 1993 navíc přibral ještě funkci šéfa ČSSD. A je známo, že mocní – a v případě Zemana i vysocí – muži ženy odjakživa přitahovali.

1993
První i druhá svatba
Druhého srpna na Novoměstské radnici si pár řekl své »ano«. Zatímco nevěsta si přála komorní svatbu, Zeman před médii »provařil« termín veselky a v sále bylo plno. Tehdy se Ivana svěřila, že na svém muži nejvíce obdivuje inteligenci. Naopak jí vadí jeho kouření. „Myslím si, že člověk může pracovat dobře pouze tehdy, když sám má někoho rád, a když ví, že někdo má rád jeho,“ řekl premiér po svatbě novinářům. V té době je mu 48 let, jí osmadvacet. Zeman už jedním manželstvím prošel, v případě Ivany šlo o první sňatek.


1994
Máme holku!
V první lednový den roku 1994 přišla na svět dcera Kateřina, která dnes studuje v Anglii. Z předešlého manželství s Blankou již Zeman měl syna Davida. Ten je lékařem.

1998
Na vrcholu
Dosavadní Zemanův politický vrchol přichází v červenci 1998, kdy se stává premiérem menšinové vlády jištěné opoziční smlouvu s ODS. Se čtyřletou Kateřinou a tehdy třiatřicetiletou Ivanou se všichni stěhují do Kramářovy vily.

2001
Hlásí konec
V roce 2001 Zeman oznamuje, že už nehodlá být příštím premiérem, a že se stáhne do politického důchodu. Funkci šéfa sociální demokracie přepouští v dubnu téhož roku Vladimíru Špidlovi (67), ten se po vítězných volbách v roce 2002 také stává premiérem. Stále mladá a atraktivní Ivana má před sebou vyhlídku usedlého života s o 20 let starším mužem…

2002
Každý svou cestou
To se ale neděje. Přichází totiž zhruba desetileté období, kdy manželé žijí odděleně. Zeman pobývá ve své tvrzi na Vysočině, užívá si politického důchodu a píše knihy, Ivana s Katkou zůstala v Praze.

2003
Pokus o návrat
Ještě v roce 2003 se Zeman pokusil o politický návrat, spolustraníci ho ale nepodrželi a prezidentem se stal Václav Klaus (77). Po dobu kampaně nebylo po Ivaně ani vidu ani slechu. Tušila snad, že v pokusu o návrat na politické výsluní její muž uspět nemůže?

2012
Do voleb s Kate
Rozjíždí se kampaň pro vůbec první přímou prezidentskou volbu, Zeman kandiduje za Stranu práv občanů. Místo manželky mu ale s kampaní vypomáhá dcera, ze které mezitím vyrostla mladá dáma. „Bude to jedna z nejlepších věcí, co se zemi může stát,“ komentovala Kateřina možnost, že by byl její otec prezidentem zvolen. To se i stalo, prezidentskou přísahu skládá v březnu 2013.

2013
Konečně první dámou
Ivana se konečně začíná více angažovat v roli první dámy. Ta spočívá zejména v obraně svého muže před nařčeními, že je alkoholik. „Používat nepodložené lži o alkoholovém opojení, zesměšňovat ho v televizním pořadu, to už je vážně trochu moc. Naprosto to odsuzuji a jako člověku je mi to líto,“ řekla. V průběhu prvního prezidentského období se Ivana stále více osměluje a svého muže doprovází na oficiální akce, o svém soukromí ale nemluví. Informace o ní tak sporadicky vypouští Zeman. „Moje žena už si vyřídila zbrojní pas. A má řádný revolver. No tak doufám, že mě bude chránit před teroristy,“ prozradil Zeman v roce 2016.

2017
Střídání stráží… a rezignace
Probíhá kampaň za znovuzvolení Miloše Zemana, místo Kateřiny se tentokrát naplno angažuje Ivana. Má na starosti tým sběračů podpisů. Zeman ve volbách poráží svého protivníka Jiřího Drahoše (69) a letos v březnu se stává podruhé prezidentem. A Ivana už se zřejmě smířila s tím, že svého muže nezmění. „Nemám potřebu kohokoli měnit. Pokud si s člověkem nerozumím, nepovažuji za nutné se s ním vídat. Ani v případě mého muže jsem neměla potřebu něco na něm měnit,“ svěřila se nedávno magazínu Ona Dnes.


Partnerský poradce Petr Šmolka pro Aha!: Pomohlo, že kvůli Ivaně »neomládl«
Je v dnešní době vzácné, že manželství vydrží takovou dobu, tedy 25 let?
„Především si myslím, že představy o čím dál tím kratších manželstvích jsou tak trochu mýtus. Ony ty údaje o rozvodovosti jsou kapku zavádějící a i současné průzkumy ukazují, že když si vezmete děti na konci školní docházky, ještě tři čtvrtiny z nich žijí s oběma rodiči, kteří jsou oba dva v prvním manželství. Takže to, že někdo žije v manželství 25 a více let, není anomálie. A ještě když jde o člověka, který je doma poněkud vzácnější, tak pak už to není nic nepochopitelného.“

Jenže manželství mnoha - nejen českých – politiků tak dlouho nevydržela…

„Nemám reprezentativní vzorek politiků, abych věděl, jak je to s jejich manželstvími. Měli jsme u někdejších premiérů trošku takovou epidemii, že se rozváděli. To se ale dá vcelku snadno demograficky vysvětlit. To bylo v době, kdy byla poměrně velká část kvalitní ženské populace okolo třicítky nezadaná, proto, že třicátníci se do toho příliš nehnali, a pokud ano, tak si nacházeli mladší, úspěšný typ atraktivních žen, které na konci minulého století dělaly kariéru, cestovaly. Pak měly problém najít si partnera a dopadalo to tak, že vzaly za vděk partnerem, který byl ženatý a měl děti. Ale ti padesátníci se ženili někdy ve dvaceti, děti měli brzy, pak už je měly odrostlé, manželka byla okoukaná a objevila se zajímavá nová partnerka. A dopadlo to tak, že jsme pak měli různé aféry Topolánků, sexy mozků... Ale bylo to v podstatě stejné, jako v běžné populaci, akorát u běžné populace to nebylo tolik vidět.

A jestliže pan prezident setrvává 25 let v manželství?
„Pan prezident si žil jako jezevec někde na Vysočině, paní Ivanka s dcerou v Praze, nevím, jak moc se vídali, ale možná, že když se to nasčítá, tak jsou spolu pět let.“

A nemohl dvacetiletý rozdíl, který mezi prezidentským párem je, být tím stabilizujícím prvkem?

„Manželství s takovým věkovým rozdílem jsou v něčem náročnější. Ani ne tak v tom, že by starší fyzicky či mentálně mladší partnerce nestačil. Ale podle mě je hloupé, pokud se ten výrazně starší muž rozhodne, že přijme životní styl, zájmy a společnost své výrazně mladší partnerky a začne se chovat, jako by mu bylo o 20 let míň. Záhy se zničí finančně, duševně i společensky. Ale může to docela dobře fungovat, pokud ta výrazně mladší žena přijme styl výrazně staršího partnera. A aby to mohlo fungovat, musí mít ten starší partner čím imponovat. Takže jestli imponoval svým intelektem či svým společenským postavením, tak to mohlo být slušné manželství a rozhodně v tomto případě nemám pocit, že by to řešil tak, že by to choval jako teenager. I když by to bylo zajímavé...“

Na video s Milošem Zemanem se můžete podívat zde:



Přečtěte si
ovoce111
2. 8. 2018 • 16:38

Kdyby nekandidoval na prezidenta, tak dnes jsou rozvedeni, to je známý fakt. Alkoholik a sobec si žil svůj život v ústraní, ona měla svůj. Dnes je z ní smutná paní vedle hulváta.

vigela
2. 8. 2018 • 15:24

Blahopřeji. Paní Ivana mi je sympatická.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.