Bratr principála Semaforu Jiřího Suchého: Utápí se v depresích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bratr principála Semaforu Jiřího Suchého: Utápí se v depresích!

Jiří Suchý (vpravo) se svým bratrem Ondřejem.
Jiří Suchý (vpravo) se svým bratrem Ondřejem. (Foto Aha! – Martin Hykl, ara)

Uzavřel se sám do sebe, rok polykal antidepresiva. Bez výsledku. O 14 let mladší bratr šéfa divadla Semafor Jiřího Suchého (86) přiznal deníku Aha! těžké deprese. Nemoc se Ondřej Suchý (72) teď snaží překonat bez psychiatra, hodně mu pomáhá sourozenec.

„O zdraví své tělesné schránky pečuji dost poctivě. Horší je to s mojí psychikou. Po té, co všechno mi řekli přátelé, kteří si prošli soukromým peklem – syndromem vyhoření – myslím, že letos poznávám, co to vlastně je,“ přiznává Aha! spisovatel s tím, že rok spoléhal na antidepresiva. „To je můj problém. Snažím se z toho dostat sám, bez pomoci psychiatrů i bez antidepresiv, které jsem teď po roce vysadil. Zatím necítím nějaké zhoršení stavu, ale jsem více apatický,“ smutní textař.  

Straní se lidí
Přestože na příští rok podepsal smlouvu na dvě nové knížky a jedenáctý rok už v Šemanovicích natáčí vlastní rozhlasový pořad Nostalgické muzeum, propadá se do čím dál větších psychických problémů. V domečku na Kokořínsku odmítá většinu návštěv a vyhýbá se lidem. „Jsem rád, že žijeme v době, kdy člověk díky internetu nežije zase v úplné izolaci. To bych na tom byl asi mnohem hůř,“ dodává.



Kdo mu pomáhá?
Jediný, koho k sobě krom manželky Johany pustí, je bratr Jiří. Principál Semaforu mu pomáhá jak může. „Několikrát do roka mi dobíjí baterky. Kdykoliv od něj odcházím, mám pocit, že své problémy nakonec zvládnu snáz,“ popisuje. „Milujeme stejný druh humoru, a tak se dokážeme celé hodiny prochechtat. Jiří je pro mě ve chvílích, kdy už se ocitám úplně na dně, ta nejúčinnější medicína,“ uzavírá povídání o smutné životní kapitole Ondřej Suchý.

Časté projevy nemoci
Syndrom vyhoření je duševní stav, který pacienti vnímají jako vyhasnutí nebo naprosté vyčerpání. Spouští ho většinou dlouhodobější stres a postihnout může prakticky kohokoliv. Náchylnější jsou k němu ale přeci jenom ti, kteří musí každodenně komunikovat s lidmi – lékaři, novináři, učitelé apod. To, co jim dřív dělalo radost, se pro ně stává zdrojem frustrace a beznaděje. Postižený začne být popudlivý, sklíčený, nedokáže se na nic pořádně soustředit, nemá na nic chuť a často je konfliktnější. Mezi fyzické projevy patří nechutenství, potíže se spánkem, ale třeba i vyšší krevní tlak.

Kdo také vyhořel?
Herečka Jana Paulová (63)
Operní pěvkyně Dagmar Pecková (57)
Modelka Hana Mašlíková Reinders (36)
Tenistka Petra Kvitová (28)
Moderátorka Jolana Voldánová (49)
Herec Martin Preiss (45)



Přečtěte si
ivoadler
30. 7. 2018 • 14:15

Ve dvaasedmdesáti už může být vyhořelý. A je spousta těch, kteří se toho ani nedožili. Tak co blbne? To jsou ti umělci - slavný až do smrti.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.