Nedožité devadesátiny Švorcové (†83): ZÁHADNÝ VZKAZ OD CTITELE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nedožité devadesátiny Švorcové (†83): ZÁHADNÝ VZKAZ OD CTITELE

Jiřina Švorcová
Jiřina Švorcová (Foto Aha! – Tonda Tran, ara)

V předvečer nedožitých 90. narozenin se na hrobě Jiřiny Švorcové (†83) v pražských Střešovicích objevila spousta dárků od jejích blízkých a příznivců. Deník Aha! mezi nimi objevil dokonce pohled s tajemným vzkazem. Že by od neznámého ctitele Ženy za pultem? Nebo snad od dávné lásky?

„Jsi stále se mnou! Jsem stále s tebou!“ Tento vzkaz je napsaný na zadní části pohlednice, na níž je obraz Moře s majákem, který namaloval Jakub Schikaneder (†69).


Letní románek?
Kdo může být autorem textu? Pravděpodobně někdo, kdo herečku velmi dobře znal! „Chtěla bych se podívat ještě jednou na Jadran,“ zasnila se herečka a bývalá komunistická funkcionářka v jednom ze svých posledních rozhovorů před smrtí (zemřela v srpnu 2011). „Tam jsem to milovala, i když bych se obávala toho, že bych tam dnes už nenašla to, po čem se mi stýská...“ svěřila se s nostalgií. Že by tam prožila nějaký vášnivý letní románek? Kdo ví! Na hrobě je také lahvinka červeného vína, které Švorcová milovala. Někdo tam umístil její divadelní fotku z mládí, na které to herečce opravdu sluší, a pudřenku. Dále jsou tam např. buddhistický zvoneček pro štěstí, bílý andělíček s červeným kamínkem, křížek se srdíčkem, kávová svíčka, čajová růže. A další dárečky postupně přibývají...

Společný hrob
Švorcová odpočívá na střešovickém hřbitově nedaleko své luxusní vily, kterou zdědila po druhém manželovi, akademickém malíři Vladimíru Šoltovi (†53). Ten zemřel před Vánocemi 1977 po pádu ze schodů. Oba byli pohřbeni do společného hrobu – on jako zasloužilý umělec, ona jako národní umělkyně.

Její druhý manžel Vladimír Šolta (†53)
Upil se k smrti?! Odhalené svědectví ze složek StB

Žili spolu 13 let, z toho jedenáct byli manželé. „Voloďa zemřel v mladém věku nešťastnou náhodou na zranění,“ tvrdila až do své smrti Jiřina Švorcová o druhém manželovi, akademickém malíři Vladimíru Šoltovi (†53). Deník Aha! ale objevil svědectví ze složek StB, ve kterém se píše, že se zřejmě upil k smrti! Před estébáky to měl neprozřetelně prozradit dnes už pozapomenutý herec Miloš Vavruška (†78). „Zdržel se v bytě jen krátce a hovořil k úmrtí Vladimíra Šolty, který byl manželem Švorcové,“ vypovídal agent s krycím jménem Rak v záznamu ze dne 27. 12. 1977, tedy jen osm dní po malířově tragické smrti. „Vavruška uváděl, že se Šolta upil a že smrt u jmenovaného právě nastala požitím značného množství alkoholu. V opilosti upadl, vážně se zranil zemřel,“ píše se v dochovaném spisu z Archivu bezpečnostních složek.



K osudnému pádu ze schodů mělo dojít v přepychové vile v pražských Střešovicích. Švorcová se prý marně snažila manželovi rozmluvit nadměrné pití už dříve. „Několikrát žádala přátele, aby manžel byl dán do protialkoholní léčebny,“ prohlásil prý herec Vavruška. Přestože to Švorcová neměla se Šoltou lehké (kromě toho, že pil, tak byl také chorobný žárlivec), jeho smrti už se potřetí nevdala. „Po té tragické události jsem už nikoho nehledala. V mém věku a po mých zkušenostech se jen velmi těžko objeví partner, který by mohl nahradit ty, kdo byli před ním...“ říkala herečka v jednom z posledních rozhovorů.


1. MANŽEL (1949 až 1952)
Dirigent Jindřich Rohan (†59)
Poprvé se Švorcová vdávala ve svých 21 letech. Jejich manželství vydrželo jen tři roky. Rozvedli se kvůli herci Jiřímu Valovi (†76), který byl její velkou láskou.

2. MANŽEL (1966 až 1977)
Akad. malíř Vladimír Šolta (†53)
Seznámili se po rozchodu s Valou. Voloďa byl stejně jako Jiřina přesvědčený komunista. Vykonával funkci místopředsedy Svazu českých výtvarných umělců.

 Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
jity
26. 5. 2018 • 09:28

To určitě by ráda neviděla, kam to spěje naše kultura.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.