Herečka Elizabeth Taylor (74) umírá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Herečka Elizabeth Taylor (74) umírá!

Slavná herečka už nemohla v poslední letech ani chodit.
Slavná herečka už nemohla v poslední letech ani chodit.

LOS ANGELES – Svět zasáhla smutná zpráva: slavná hollywoodská herečka Elizabeth Taylor (74) umírá! Filmová Kleopatra leží v kritickém stavu ve svém domě v Kalifornii, její srdce začíná vynechávat.

Svět zasáhla smutná zpráva: slavná hollywoodská herečka Elizabeth Taylor (74) umírá! Filmová Kleopatra leží v kritickém stavu ve svém domě v Kalifornii, její srdce začíná vynechávat. Právníkovi už nadiktovala svoji poslední vůli.

Kliknutím zvětšete„Dívat se na Liz, která ví o tom, že se každým dnem přibližuje smrti, je zdrcující pohled,“ řekl rodinný přítel slavné hvězdy.
V roce 1997 jí lékaři odstranili zhoubný nádor na mozku. S rakovinou a nemocným srdcem bojovala několik posledních let, které strávila na kolečkovém křesle. Teď už ji ale síly nadobro opustily a Liz je se svou smrtí smířená. Jedno z jejích posledních přání je, aby ji pohřbili ve Švýcarsku. Chce odpočívat blízko svojí životní lásky – Richarda Burtona. Srdce legendární herečky, které začalo v posledních dnech vypovídat službu, toho zakusilo skutečně hodně. „Jsem živým příkladem toho, co všechno člověk vydrží,“ řekla hvězda o svém životě, plném vášně, zklamání a vážných nemocí.
Kliknutím zvětšeteElizabeth za svou filmovou kariéru ztvárnila stovky rolí, ani všechny dohromady se ale nevyrovnají jejímu životnímu osudu. Život oslnivé ženy s uhrančivýma očima barvy fialek by se dal popsat jako vichřice plná vášnivých milostných vztahů, do jejichž víru se řítila zásadně po hlavě. V pozdějším věku se ale Taylor, která byla celkem osmkrát vdaná, na své partnery dívala s notnou dávkou ironie: „Nejdůležitějšími muži mého života byli psi a koně.“ To ale neplatí o její životní lásce, kterou byl hollywoodský idol Richard Burton. Společně s ním natočila 12 filmů, včetně legendární »Kleopatry«. Jako důkaz své lásky jí v roce 1969 daroval největší diamanty světa zasazené do šperku od Cartiera.Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Svou kariéru odstartovala Liz už v deseti letech filmem »O velkou cenu«. Ještě známější jsou pak filmy o děvčeti a legendárním psu s názvem Lassie. Na konci 50. let excelovala ve filmech »Tři tváře Evy« a »Kočka na rozpálené plechové střeše«. Prvního Oscara získala za roli ve filmu Butterfield 8 v roce 1960 a druhého za roli Marthy ve filmu »Kdo se bojí Virginie Woolfové?«.Její životní rolí je ale královna Kleopatra ve slavném stejnojmenném historickém velkofilmu, o němž později prohodila se sarkasmem, že je to ten nejšílenější druh zábavy, který byl kdy spáchán. Posledním velkým filmem, v němž hrála, byli Flinstonovi z roku 1994.

Elizabeth Taylor

✔ Narodila se 27. 2. 1932 v Londýně americkým rodičům.
✔ Její nejslavnější role – Kleopatra – jí vynesla v té době nevídaný honorář: 1 milion dolarů.
✔ Osmkrát se vdala, naposledy za zmrzlináře Larryho Fortenského (rozvedli se v roce 1996).
✔ Má dva syny, dvě dcery a celkem devět vnoučat.
✔ Jejím nejlepším kamarádem je zpěvák Michael Jackson.
✔ Od roku 1985 pomáhá nemocným AIDS.
✔ Čtrnáctkrát se objevila na obálce prestižního časopisu People.
✔ Navrhla celkem pět parfémů.
✔ Časopisem Premiere byla zařazena mezi 40 největších filmových hvězd všech dob.


Autor: (INT)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.