Tajemná vesnice ze seriálu VZTEKLINA: NAŠLI TU POKLAD PO NĚMCÍCH! Věci byly 62 let pod zemí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemná vesnice ze seriálu VZTEKLINA: NAŠLI TU POKLAD PO NĚMCÍCH! Věci byly 62 let pod zemí

Kryštof Hádek jako Virolog Pavel Rogl.
Kryštof Hádek jako Virolog Pavel Rogl. (Foto Aha! – Romana Vébrová, ČT a archiv M. Malé)

Nejsou to kulisy, ale pozůstatky skutečné vysídlené sudetské vesnice Wunderbach neboli Zázračný potok. Tajemné rozvaliny ze seriálu České televize Vzteklina v hlavní roli s Kryštofem Hádkem (35) byly až do konce druhé světové války živou osadou. Pak obyvatele odsunuli a domy zpustly.

Přesto jsou ruiny budov na rozdíl od ostatních zaniklých vesnic překvapivě zachovalé. „Místo je totiž velmi špatně přístupné. Ostatní osady byly zdemolované, domy na Wunderbachu sice podlehly zubu času a zarostly bujnou vegetací, ale kamenné zdivo se dochovalo,“ popsala deníku Aha! znalkyně Šumavy Marie Malá (78). Ta se nedaleko osady narodila a dnes lokalitou provází zájemce o historii.

„Loni jsme se tam setkali s filmaři. To bylo překvapení! Nečekali nás a my je také ne. Říkali, že točí seriál Vzteklina. Jednu z členek naší výpravy zrovna bodla vosa a projevila se u ní alergie. Filmaři s sebou měli zdravotníka a ten jí pomohl,“ vzpomínala paní Marie. Tu kontaktují i příbuzní původních německých obyvatel.

„Vedla jsem tam potomky majitele Harantova mlýna, kteří místo znali jen z vyprávění. Když jsme k ruinám došli, bylo to velmi emotivní. V naprostém tichu se pomodlili a neubránili se slzám, byli velmi dojatí,“ popsala průvodkyně Malá. Právě rezavé převodové kolo Harantova mlýna a kamenné zdi se často v seriálu objevují a dotvářejí tajemnou kulisu děje. Zahrály si i ve čtvrtém díle, který se vysílal minulou středu. Dnes večer můžete vidět předposlední epizodu!

Voda vrátila vejce

Vznik názvu Wunderbach, tedy Zázračný potok, je opředený legendou. V jednom z místních stavení kdysi onemocněl sedlák. Selka se vydala do Rejštejna pro doktora, neměli peníze, a tak nesla slepičí vejce. Ta jí cestou spadla do potoka. Zoufalá žena pokračovala v cestě a doufala v zázrak. A u soutoku potoku s Otavou našla všechna vajíčka neporušená, voda jí je vrátila.

Poklad po Němcích

Místo pravidelně navštěvuje i jedna paní, která se na Wunderbachu narodila a žila tam do svých sedmi let. „Před pár lety se k ruinám vydala i s plánkem, kam její maminka ukryla porcelánové hrníčky a její panenku. A místo opravdu našla, hrníčky i panenka tam čekaly dlouhých dvaašedesát let,“ vzpomíná Marie Malá.

Proč právě Šumava?

„Krajina má nezaměnitelné charisma a je silným dějotvorným prvkem. Bez genia loci Šumavy by seriál Vzteklina nikdy nemohl vzniknout. Natáčelo se v Klatovech, Sušici, Dolním a Horním Těšově, Nuzerově, Hartmanicích, zaniklé sudetské vesnici Wunderbach a lesích v širokém okolí. Hodně lidí ze štábu jezdí na Šumavu dovolenou, scenárista tu má kořeny a kameraman chalupu, takže překvapení se nekonalo,“ řekla deníku Aha! kreativní producent seriálu Josef Viewegh.

Seriál láme rekordy

Detektivní seriál každou středu přitáhne přes milion diváků. První díl odstartoval se sledovaností 1,36 milionu a ten poslední si nenechalo ujít 1,23 milionu diváků.

Upoutávka na seriál Vzteklina České televize

 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.