Natáčení Vztekliny: Thriller na šumavské vsi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Natáčení Vztekliny: Thriller na šumavské vsi!

Kryštof Hádek
Kryštof Hádek (Foto Aha!: Martin Pekárek, Marie Valdmanová)

Potřebujeme traktory, psy, kočky, stará kola, babičky i nemluvňata! A vaši školu. Do vsi přijeli filmaři, budou točit detektivku a začíná nábor komparzistů, shání se rekvizity po půdách a dvorcích. Je tu pozdvižení, malá šumavská víska Dolejší Těšov a také její obyvatelé mají tu čest zahrát si v nové temné sérii Vzteklina, kterou točí Česká televize.

Temné mysteriózní příběhy jsou módní, a když se přimíchá k vraždě nákaza jako alegorie vztahů a nevyřešené historické dluhy z poválečné divoké doby, ingredience slibují trhák. Režisér Tomáš Bařina (Bobule, Román pro muže) nechává děj od pozvolného rozjezdu gradovat do velkého odhalení. Podobnost s Pustinou je jen náhodná, připravte se ale na hodně ponurou atmosféru. „Bude to čistokrevný thriller, napětí bude narůstat,“ říká chlapík, který na návsi diriguje herce, předehrává, jak si představuje scénu. V ruce má desky, rozhazuje rukama, vymýšlí změny přímo na place. Inu, režie je alchymie…

Koloniál udělali z bytovky
Na měsíc se filmaři usadili v obci pár kilometrů od Sušice. Dolejší Těšov přejmenovali na Bučinu, ze staré německé školy udělali hospodu, bytovku, kde už nikdo nebydlí, zase vylepšili na koloniál Marušky. „Přitom tady není konzum už dlouhé roky. Jezdí sem ale každou středu pojízdná prodejna,“ říká mladá paní, shodou okolností jménem Maruška. Filmaři si vyhlédli její zahradu i skleník s keříky nádherných rajčat. Pak se jim zalíbil ještě lovecký psík Daxík, dědovy kalhoty a košile schnoucí na šňůře. „A tenhle traktor bereme taky. Bude se hodit,“ mne si ruce režisér, nakoukne zvědavě do stařičkého zeleného zetoru a druhý den už tady štáb nahání slepice, aby správně proběhly před kamerou.

Medvěd jako tajné eso
Tomáš Bařina se svým týmem dovezl spoustu věcí, stará kola, volvo ze sedmdesátých let, ale harampádí zdejších mu přišlo ještě lepší. Vesnice hraje zkrátka se vším všudy. „Když točili nahoře v lese a měli tam dokonce medvěda. Prý hraje v příběhu důležitou roli, ale prozradit nic nechtěli,“ přichází se zaručenou informací myslivec Pepa.

Další lokací byl ještě Nuzerov u Sušice. „Šumava nás prověřila. Tahali jsme na zádech na samotu uprostřed lesů objemné filmařské vybavení, užili si deště, nočních teplot těsně nad nulou. Podmínky významně podpořily tíživou, thrillerovou atmosféru,“ prozrazuje kreativní producent Josef Viewegh, který už dělal podobně drsné seriály, jako je Cirkus Bukowsky nebo Rapl. „Já mám Šumavu rád, natáčení mě nadchlo. I díky přírodě to bude patřičně syrové,“ libuje si Kryštof Hádek, který hraje virologa Pavla Rogla.

I když se točil drsný příběh s několika mordy, bylo natáčení uvolněné, pohodové a Těšovští měli zkraje prázdnin o zábavu postaráno. Až tady televizáci skončí, vrátí se vše do normálních kolejí, ale dnešní vesnice žije!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.