Drama v lese na Opavsku: Marka pokousala liška! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Drama v lese na Opavsku: Marka pokousala liška!

Marek Groda zatím zůstává v nemocnici.
Marek Groda zatím zůstává v nemocnici. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Na Marka Grodu (18) se v lese vrhla běsnící liška. Stalo se to ve chvíli, kdy tam s kamarády popíjel pivo. Lékaři se teď obávají, že zvíře mohlo mít vzteklinu.

Marka útok zvířete překvapil. „Vůbec jsem ji neviděl, jak a odkud se připlížila. Najednou jsem prostě ucítil bolest. Kousla mě do nohy a s mojí žabkou, kterou jsem měl na noze, utekla. Byl to pro mě hrozný šok,“ prozradil student Marek. S kamarády pak u rozhledny nedaleko Jakubčovic na Opavsku ještě zůstal. Jen dávali pozor, jestli se šelma znovu nevrátí.

Primář opavského infekčního oddělení Petr Kümpel.


Musel do špitálu

Až druhý den ráno se Marek svěřil mamince. „Ta mě hned hnala do nemocnice. Řekla mi, že zvíře mohlo mít vzteklinu. Pan primář v nemocnici řekl, že byť noha není nijak zvlášť poškozená, mám na ní spoustu oděrek a že vzteklina se přenáší hlavně slinami,“ popsal student, který zatím zůstal v nemocnici.

Čeká na sérum

Vzhledem k tomu, že mladíci zvíře nijak nevyprovovokovali a liška se k nim přiblížila sama, předpokládají lékaři v opavské nemocnici, že mohla mít vzteklinu. Mladík okamžitě dostal vakcínu a ještě čeká na speciální sérum, které mu proti vzteklině zajistí imunitu.

Na Opavsku už druhý útok
Letos jde už o druhý útok lišky na člověka na Opavsku. „Když jsme tady měli pacientku, kterou kousla liška v květnu, říkal jsem, že jde o naprosto raritní záležitost, kterou za svou kariéru nepamatuji. Uplynulo jen pár měsíců a máme tu dalšího pokousaného,“ řekl primář infekčního oddělení opavské nemocnice Petr Kümpel.


Injekce nebolí
V minulosti se pokousaní pacienti léčili bolestivými injekcemi do břicha. „Medicína i v této oblasti udělala pokrok. Injekce se dnes aplikují do ramene a jsou minimálně bolestivé,“ upozornil primář Petr Kümpel.

Nemocná zvířata z Polska
V ČR byla vzteklina u lišek vakcinací prakticky vymýcena. Zejména v severní části republiky ale hrozí zavlečení nemoci ze sousedního Polska. Vzteklina se běžně vyskytuje například v Chorvatsku nebo v Rumunsku. U nás vzteklinu stále ještě mohou přenášet netopýři, a proto by se lidé po jejich kousnutí měli dostavit na infekční oddělení.

Marek Groda zatím zůstává v nemocnici:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.