POTUPA šéfkuchaře Gordona Ramsaye (51): Radikální rozhodnutí, jde o ženu i život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

POTUPA šéfkuchaře Gordona Ramsaye (51): Radikální rozhodnutí, jde o ženu i život!

S Davidem Beckhamem jsou přátelé už pěknou řádku let.
S Davidem Beckhamem jsou přátelé už pěknou řádku let.  (Profimedia.cz)

Jeho práce je fyzicky i časově náročná, stresující. Není divu, že šéfkuchař Gordon Ramsay (51), kterého můžete znát z britské verze pořadu Ano, šéfe!, pomalu a nenápadně přibíral, až prostě ztloustl a ručička na váze se přehoupla přes 110 kilogramů. Postavil se k tomu ale jako k výzvě a rozhodl se zhubnout!

Neskutečně se mu dařilo. Jeho televizní show Kitchen Nightmares (britská verze našeho Ano, šéfe!) se těšila velké sledovanosti, byznys šlapal, Ramsay byl držitelem tří michelinských hvězd ve třech různých restauracích. Za tím pozlátkem však stály hodiny tvrdé dřiny v kuchyni. Kuchař neměl žádný režim. Nejedl pravidelně, při vaření do sebe »naházel« všechno, co mu přišlo pod ruku. Jídlo, které hostům servíroval, před podáváním sám ochutnal. Není divu, že se všechen shon podepsal především na jeho postavě. Krutou ránu, po níž dokonale procitl, mu uštědřila manželka a milovnice fitness Tana.

„Řekla mi, že jsem dost přibral,“ vzpomíná Ramsay. „Tak jsem se na sebe tehdy podíval do zrcadla. Vážně jsem byl zatraceně tlustý!“ V té době manželé odcestovali na letní dovolenou s fotbalistou Davidem Beckhamem (42) a jeho rodinou. Když kuchař seděl u bazénu vedle polonahého vypracovaného sportovce, skutečně se za své tělo styděl. „Tehdy jsem si uvědomil, že tím vším riskuju to nejcennější, co mám. Lásku své Tany.“

Strach ze smrti

Velkou roli v Gordonově rozhodnutí dostat se zpátky do formy hrál ještě jiný faktor – zdraví. Jeho otec zemřel v 53 letech na infarkt, který způsobil právě neuspořádaný životní styl. Bylo mu jasné, že se žene do podobného maléru. Myslel přitom na své čtyři děti. Co by dělaly bez táty? Přece tu nemůže nechat Tanu na všechno samotnou! Proto se do hubnutí pustil po hlavě. Sehnal si trenéra (špičkového triatlonistu Willyho Ushera) a začal makat. Vytyčil si neskromný cíl, který ho hnal kupředu: zúčastnit se extrémního triatlonu Ironman.

„Will mi tehdy řekl, že jestli chci soutěžit v téhle formě, zabiju se,“ směje se Ramsay, kterému Usher poradil začít pozvolna. Ramsay do svého týdenního programu zařadil jízdu na kole, veslování, zpevňování středu těla a později i klasické posilování. S hektickou prací v kuchyni se rozloučil. Místo toho začal cestovat po světě, aby načerpal inspiraci a sledoval, jak se podle podle jeho receptů vaří v jiných zemích. „Fakt jsem se bál o svůj život. Vařit na špičkové úrovni, to je hazardování se zdravím. Ta zátěž je velká. Stres. Sebevraždy. Srdeční záchvaty nebo drogové závislosti. To všechno se v gastronomii děje. Nechtěl jsem, aby mě to také semlelo.“

Více o tématu nejen o Gordonu Ramsayem v tištěné verzi Nedělního Aha! 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.