Poslední rozloučení s Wabi Daňkem (†70): USMÍŘENÍ RODINY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslední rozloučení s Wabi Daňkem (†70): USMÍŘENÍ RODINY

Wabi Daněk (†70) zemřel 16. listopadu na rakovinu močového měchýře.
Wabi Daněk (†70) zemřel 16. listopadu na rakovinu močového měchýře. (David Malík, Martin Hykl, reprofoto ČT, ČTK)

Do hudebního nebe přišla Wabiho Daňka (†70) vyprovodit i nejmladší dcera Renata, která s ním dlouho nemluvila. Byla to jeho největší bolest. Trvala totiž dlouhé roky. Usmířila je až smrt!

Poprvé se folkový zpěvák a autor neoficiální trampské hymny Rosa na kolejích o svém trápení rozpovídal před deseti roky. „Určitě jsem někomu ublížil a vím o tom. A trápilo mě to. Ublížil jsem svým dcerám,“ promluvil Wabi ve své 13. komnatě o období, kdy opustil rodný Zlín, kde byl poprvé ženatý. Dceři Markétě bylo dvanáct a Renatě pouhé dva. Starší sice žila s Wabiho novou rodinou v Praze, ale s mladší se vztahy nadlouho zpřetrhaly.

„Rozvod jsem vnímal jako svoje selhání. Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Na druhou stranu to nevylučuje, že jsem svého rozhodnutí nikdy nelitoval. Ale vůči dětem je to vždycky blbý a toho špatného pocitu se nikdy nezbavíte,“ rozpovídal se Daněk v knize Neublížit (...a neposrat se), která vyšla loni. V té době už tři roky bojoval s rakovinou močového měchýře, které minulý týden podlehl. „Nezbývá vám, než věřit, že to děti časem pochopí a že čas tu ránu otupí. Bylo to blbý období. Narušilo to vztahy s dětmi. Ale teď už je to dobrý a já věřím, že se mi povedlo to nějak odčinit,“ přiznal před rokem spoluautorovi knihy Davidu Laňkovi. „Co bylo otázkou rozepří, nevím. Ale z toho, co jsme si povídali, vím, že spolu měli normální vztah. Stýkali se, vídali,“ svěřil Aha! Laňka.

A to se také na včerejším pohřbu potvrdilo. Ve velké obřadní síni strašnického krematoria usedla v první řadě nejen vdova po zpěvákovi s jejich syny, ale i dcery s rodinami.

Rozvod odnesl zdravotně

„Každej, kdo si rozvod vyzkoušel, tak ví, že to neproběhne bez problémů. Neříkám, čí to byla vina – ta byla oboustranná. Necháte za sebou křivdy, mě to dlouho trápilo. A kdo ví, jestli náhodou třeba ty příhody, které mě potom potkaly, částečně neměly původ tady v tom,“ svěřil se zpěvák ve své 13. komnatě. Oněmi příhodami myslel krevní sraženinu v mozku a infarkt.

Svěrák zvládl dva funusy v jeden den

Dvojí smutek včera prožíval Zdeněk Svěrák (81). „Wabi Daněk neodešel úplně. On tady s námi pořád bude. U každýho táborovýho ohně se zastaví díky svým krásným písničkám,“ zavzpomínal herec a scenárista, který vše sledoval ze dveří. Donutily ho k tomu smutné okolnosti. „Nezažil jsem takovou hustotu pohřbů. Hodinu předtím měl pohřeb také můj spolužák z gymnázia, historik František Svátek. Musel jsem na oba dva,“ řekl Aha! Svěrák.

Kde se vzal Wabi?
Muzikant se ve skutečnosti jmenoval Stanislav Jan Daněk. Přezdívku Wabi získal, protože hrál písně Jiřího Wabi Ryvoly (†59).

Jak na něj vzpomínají kolegové ze showbyznysu

Igor Bareš (51), herec

„Profesně jsme se potkali jen jednou a byl to silný zážitek. Byl zlatým hřebem večera jednoho ročníku Mental power (festival neherců s mentálním postižením, pozn. red.). Jeho písničkami jsem byl zasažen, doteď mi běží mráz po zádech.“

Radka Haničincová (65), vdova po Petru Haničincovi (†77)

„I když jsme byli velcí přátelé a pořád jsme si volali, netušila jsem, že byl tak nemocný! Nesvěřoval se. Loni se mi zdálo, že hubne, ale nenapadlo mě to. Ani slovem se nezmínil. Bude chybět určitě všem. Těžko se s tím smiřuji.“

Aleš Háma (44), moderátor

„Byli jsme kamarádi, znal se už dříve s mou maminkou. Hráli jsme spolu, pili, bavili se. Byla v něm obrovská radost ze života i moudrost, protože neměl život jednoduchý. A i když na tom nebyl dobře, nikoho tím nezatěžoval.“

Ivan Hlas (63), zpěvák

„Je dost smutný, že nám v poslední době odchází tolik originálů – a Wabi originál byl na plný pecky!“

Jiří Vondráček (66), skladatel

„Kdykoliv jsem ho o něco požádal, tak byl vždy ochotný a laskavý. Moc nám chybí. Věděl jsem, že byl nemocný. Přiznám se, že jsem s ním v poslední době nebyl v kontaktu. Přesto jsme doufali, že bude rozdávat dál radost...“

Věra Martinová (57), zpěvačka

„Pořád se nemůžu smířit s tím, že na něj už jen vzpomínám. Je to hrozná škoda, ale on už je na lepším, nám bude smutno... Věděla jsem, že je moc nemocný. Byla jsem za ním i v nemocnici a jsem ráda, že jsem se s ním stihla rozloučit!“

Pohřeb Wabiho Daňka (†70), pro kterého plakal dav hvězd.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.