Zeman u královny: Jak to bylo v Buckinghamském paláci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zeman u královny: Jak to bylo v Buckinghamském paláci!

Miloš Zeman přivedl ke královně manželku Ivanu i dceru Kateřinu. Rozplýval se. A ani popelníček nechyběl
Miloš Zeman přivedl ke královně manželku Ivanu i dceru Kateřinu. Rozplýval se. A ani popelníček nechyběl (ČTK)

Tam, kde filmový James Bond vyzvedával královnu Alžbětu II. (91), ona přijímala i prezidenta Miloše Zemana (72). Česká hlava státu i s rodinou, manželkou Ivanou (52) a dcerou Kateřinou (23), v pátek prošli pravým křídlem Buckinghamského paláce, kde má aristokratka soukromé apartmá. Nahlédněte s námi...

Audience probíhala podle zavedeného modelu. Prezident Zeman s manželkou a dcerou přijeli do areálu paláce hlavní branou v malé koloně. Na vnitřním nádvoří – u pravého vchodu – hosty očekával královnin pobočník. „V případě královských návštěv může být přítomen i lord komoří,“ řekl Nedělnímu Aha! přední český znalec na protokol Jindřich Forejt (38).  Prezidentský pár s dcerou pak byl uveden do paláce.

„Královna přijala prezidentský pár v pravém křídle paláce. To je křídlo, kde má i svůj apartmán s ložnicí. Místnosti jsou vyzdobeny fotografiemi členů rodiny a zde je i její soukromá pracovna, kde přijímá soukromé návštěvy. Je to ta samá místnost, kde Alžběta II. každý týden přijímá i předsedu vlády,“ doplnil bývalý ředitel hradního protokolu Forejt. A mimo jiné vzpomněl roli »bondgirl«, kterou si britská královna střihla v klipu zahajovacího ceremoniálu londýnské olympiády 2012. 

Bondgirl
Možná se vám vybaví scéna, kdy herec Daniel Craig jako neohrožený agent 007 vejde do Alžbětiny pracovny, tedy přesně té, kde v pátek byl i Zeman s rodinou. „Dobrý večer, pane Bonde,“ pronesla v klipu královna a nechala se doprovodit k vrtulníku, který ji za Bondova doprovodu dopravil na olympijský stadion ve Stratfordu. Když tehdy několikaminutový klip skončil, objevil se nad stadionem opravdový vrtulník, z něhož vyskočili dva kaskadéři oblečení jako královna a agent 007. Poté, co se snesli na zem, skutečná královna vešla za bouřlivých ovací na stadion...

Důkaz důvěry „Být přijat britskou královnou – nejdéle sloužícím monarchou světa – svědčí o tom, že Česká republika a Spojené království mají velmi dobré vztahy. Je to uznání, že ČR je důležitým partnerem,“ uvedl Forejt.

Etiketa královského dvora je neúprosná
Na co si musel dát Zeman pozor?

Začíná královna
Předně musí prezidenti počkat, až je představí pobočník královny a vyčkat, dokud jim královna nenabídne ruku. Vyvarovat by se měli srdečnému třesení, stačí jen stisknout. Stisk by neměl být mdlý, ale ani příliš drtivý. Po oficiálním vyfotografování královna usedá do křesla a státník (může být v doprovodu manžela nebo manželky) na pohovku. Pokud královna vstane, musí vstát i její hosté.

Rodina je tabu
Daná jsou i pravidla rozhovoru. Témata konverzace určuje královna. Státníci by neměli chtít rozebírat politiku, protože královna je apolitická. Dále by neměly zaznít otázky ohledně rodiny a osobního charakteru. Nepřípustná jsou i gesta, jako významné mrknutí.

»Červené« tlačítko
Královnu poprvé musí host oslovit jako „Její Veličenstvo“ a potom stačí už jen méně formální „Madame“. Audienci končí královna po čase, který si stanoví. Pokud by jí průběh setkání nevyhovoval, může dát znamení svému pobočníkovi skrytým tlačítkem ve stolku vedle křesla. V tu chvíli se otevřou dveře, což je signál, že audience je u konce. Délka audience zpravidla nepřesáhne 45 minut.


VIDEO: Miloš Zeman nevypadá zdravotně v pořádku. Zadrhává se, zadýchává a předvádí zvláštní gesta!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
avina
19. 6. 2017 • 10:09

Vydařené setkání prvního prezidenta ČR z přímé volby občanů, M.Zemana s královnou - v soukromí. Pohoda vyzařuje z tváře všech. Kritika, že boty královna má stále stejné, že měla domácí šaty....jsou trapné na vedlejší debatě. Setkání MZ s královnou nebylo první a mnozí nepřáli a nyní kvičí.

eblanche
18. 6. 2017 • 18:16

to je fakt hrozný, novináři nevědí, co by špatného našli. A ono nic - byla to příjemná návštěva, celá rodina se chovala podle protokolu, dcera vypadá na fotkách úžasně a prezident s manželkou na svůj věk taky Podle mne vydařená návštěva

zadnice
18. 6. 2017 • 10:04

Neskutečný "hon" za jakoukoliv maličkostí proti hlavě státu "novináři". Dělá vám to dobře?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.