Jiří Kajínek: Reportáž z vesnice, kde vyrůstal! Zločin na něj hodili komunističtí papaláši | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jiří Kajínek: Reportáž z vesnice, kde vyrůstal! Zločin na něj hodili komunističtí papaláši

Jiří Kajínek by se měl dostat na svobodu už za osm dní.
Jiří Kajínek by se měl dostat na svobodu už za osm dní. (Foto Aha!: Daniel Černovský, ČTK, ara)

Jak vypadalo mládí Jiřího Kajínka (56)? Komunistický pohlavár ho srazil na motorce, později na sebe Jiří »vzal« vinu za vykradení chat. Jak na muže, jenž dostal milost během vládní krize, vzpomínají lidé z vesnice, kde vyrůstal?

Propuštění nejznámějšího českého »mukla« z vězení, jemuž slíbil milost prezident Miloš Zeman (72), se lidé v Třemošnici nebojí. Mnoho z nich celou dobu věří v Kajínkovu nevinu. „Ráda ho tu pozdravím, rozhodně z něj strach nemáme. Já si na něj pamatuji jako na normálního kluka. Jednou jsem s ním byla i na táboře,“ vzpomíná Kajínkova známá Jana Dvořáčková.

Srazil ho papaláš
„Jako mladý měl vážný úraz. Jeden komunistický papaláš mu nedal přednost na křižovatce a srazil ho, když jel na motorce. Dlouho se z toho zotavoval,“ vypráví o Jiřího mládí jeho kamarád Karel Dvořáček (57). „Toho funkcionáře pak u soudu zprostili viny, a divže to nehodili ještě na Jirku. A od té doby se to s ním vezlo,“ tvrdí. Kajínek byl podle něj obětavý a oblíbený. „Znali jsme se ze zábav, ale on nekouřil ani nepil. A měl motorku, takže když byl konec, třeba napětkrát rozvážel kamarády domů. Kdo by to pro vás udělal?“ ptá se.



Vzal vinu na sebe
Zkušenost s tehdejšími policajty Kajínka změnila. Nedlouho nato začaly jeho první problémy se zákonem. „Je pravda, že tady vykradl chaty. Tenkrát do toho byli zapleteni i synové některých místních papalášů a on to vzal hlavně na sebe, takový byl,“ říká Karel Dvořáček. Komunističtí potentáti zařídili, aby jejich potomci zůstali dál čistí jako lilium. A na někoho se to hodit muselo. Právě vykrádání domů a pozdější útok na policisty dostaly Jiřího Kajínka za mříže ještě dávno předtím, než byl obviněn ze zastřelení podnikatele Jandy (†27) a jeho bodyguarda Pokoše (†30).

Na svobodě už příští pondělí?!
Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek potvrdil, že milost Jiřímu Kajínkovi udělí po návratu z Číny. Podle informací TV Prima to bude už příští pondělí 22. května. Ještě ten samý den budou muset Kajínka pustit z vězení.

Lhůta sedm let
Jiří Kajínek bude muset žít řádný život a nebude se smět dopustit jakékoliv trestné činnosti. Jestli sedmiletou podmínku poruší, půjde zpátky do vězení. Dohlížet na to bude Krajský soud v Plzni.

»Grázl« už od třinácti
První konflikty se zákonem měl Kajínek už ve 13 letech, kdy se účastnil vykrádaček. Za svůj život byl celkem čtyřikrát odsouzen. Naposledy doživotně za nájemnou vraždu dvou lidí, ke které došlo 30. května 1993 u plzeňské věznice Bory. Měl zastřelit podnikatele Štefana Jandu (†27) a jeho bodyguarda Juliana Pokoše (†30). Druhý osobní strážce Vojtěch Pokoš (49) přežil a označil za střelce právě Kajínka. Kolem vražd ale od začátku panuje spousta pochybností. Případ je spjat s tehdejším podsvětím, zapleteni v něm měli být i policisté.

Stal se slavným
Jiří Kajínek se stal nejslavnějším českým vězněm, když 29. října 2000 utekl z mírovské věznice a stal se prvním, komu se to podařilo. Život Kajínka inspiroval i filmaře, kteří o něm v roce 2010 natočili film Kajínek, kde si vězně zahrál ruský herec Konstantin Lavroněnko.

Kajínek: Těším se na normální život
Kajínek už se podle deníku Právo připravuje na svobodu. Co řekl?
*Nejdřív prý půjde domů.
*Nejvíc se těší na normální, klidný život na svobodě.
*Svobody se neobává, nemá prý z ničeho strach. A už se těší, až si vybere první mobil.



Přečtěte si
mixalca
14. 5. 2017 • 19:20

otrava Ty běž do ***e .

otrava
14. 5. 2017 • 18:45

Bežte s celým vrahounem Kájínkem do perdele. Manipulace lidmi je to neskutečná.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.