Petr Haničinec (76): Umírá! Už je na morfiu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Petr Haničinec (76): Umírá! Už je na morfiu!

BRATRONICE – Bolesti, úleva, a pak ještě větší utrpení! Posledních pár měsíců prožívá herec Petr Haničinec (76) jako na houpačce. I když se představitel rolí v seriálech Cirkus Humberto, Dobrá voda nebo Žena za pultem mohl před pár týdny začít radovat, že se dostal z nejhoršího, krutý osud ho zase dostal do úzkých.


Herec, který loni podstoupil operaci kvůli rakovině tlustého střeva, teď pro kruté bolesti bere jednu dávku morfinu za druhou! Morfin přitom umí utlumit bolest, ale nejčastěji se používá v konečném stadiu nemoci, kdy člověk už umírá, a má mu pomoci od velkých bolestí...

Ještě před necelými třemi týdny se zdálo, že Petr Haničinec začal boj nad zákeřnou nemocí vyhrávat. „Jeho manželka Radka mi do telefonu radostně vyprávěla, že se Petrův stav rapidně zlepšil. Vstal z postele a byť o berlích, zase po dlouhé době mohl chodit sám. Petr mi pak do telefonu povídal, jak se se mnou těší v létě na čundr,“ vypráví zpěvák Honza Vyčítal.

Podle našich informací ale úlevu ze zlepšení zdravotního stavu kdysi velmi oblíbeného herce vystřídala vážná obava o jeho zdraví! Jeho život prý teď visí doslova na vlásku! „Po tom zlepšení jsme si všichni oddechli, ale byla to předčasná radost. Bohužel do toho zase spadl a je na tom snad ještě hůř než předtím. Dostává silné dávky morfia v náplastech. Prý už ani pořádně nevnímá, co se kolem něj děje. Bojím se, že tohle už nezvládne. Morfium sice uleví od bolesti, ale je to strašný nápor na srdce,“ svěřil se nám jeden z přátel Petra a Radky Haničincových.

„Jak je na tom Petr, vám neřeknu. O jeho zdravotním stavu se odmítám bavit,“ řekla nám rázně jeho manželka Radka a zavěsila telefon. Někteří z přátel Haničince se ho poslední dobou zdráhají navštívit. Tuší, že už to není ten Petr, jakého kdysi znali. „Nedávno mi na rakovinu umřel jiný kamarád a až do konce života ho už nebudu vnímat jako toho dobrosrdečného báječného kluka, ale jako tu k nepoznání změněnou lidskou trosku. To už bych podruhé nechtěl zažít. Stejně jde o takové návštěvy z povinnosti a ten nemocný člověk vás ani nevnímá. Petra si raději uchovám ve vzpomínkách jako zdravého frajera,“ vysvětluje další z Haničincových známých.

Honza Vyčítal má ale i v těchto nejtěžších chvílích pro Radku a Petra jednoduchý návod: nepodléhat smutku a naladit se smíchem! „Už na podzim na tom nebyl Petr zrovna dobře, Když jsem za ním přijel, všichni tam kolem něj stáli a brečeli. Tak jsem jim vynadal do blbců, nasadil si masku nějakýho vyvrhele a hned se tam zlepšila atmosféra. Petr si pak nechal přistrčit postel blíž ke kuchyni, aby nás mohl poslouchat, jak děláme srandu. Smích je na psychiku nejlepší lék,“ radí Vyčítal.

Co je to morfium

„Morfium, neboli morfin, patří mezi tzv. opioidní analgetika, která umí různou silou tlumit bolest. Nejčastěji se používají při akutní bolesti nebo v konečném stadiu nemoci. To může platit i u některých onkologických onemocnění,“ vysvětluje lékař. Mezi nežádoucí účinky morfiových léků bývá uváděna ospalost a celková utlumenost pacienta. „Výraznější útlum přitom bývá u pacientů léčených vysokými dávkami opioidů,“ dodává.


Autor: Ivoš Novák, (wer)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.