Ťukněte si s celebritou! Muž mnoha tváří a profesí Michael Kocáb slaví 61! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ťukněte si s celebritou! Muž mnoha tváří a profesí Michael Kocáb slaví 61!

Michael Kocáb slaví 61. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Michael Kocáb slaví 61. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Aha! – Martin Přibyl)

61. narozeniny dnes slaví skladatel, zpěvák, politik a podnikatel Michael Kocáb. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Skladatel, zpěvák, politik a podnikatel Michael Kocáb založil v roce 1977 legendární Pražský výběr a o patnáct let později vystrnadil se sametovým klidem sovětské tanky.

Po gymnáziu vystudoval pražskou konzervatoř. S Pražským výběrem se Michael Kocáb pohyboval na hraně tehdejšího zákona. Pět let byla skupina i zakázána. Obnovil ji až v roce 2006. Na jaře roku 1989 založil se skladatelem a spisovatelem Michalem Horáčkem iniciativu Most, která dotlačila komunisty ke kulatému stolu s představiteli disentu. Koncem roku 1989 spoluzaložil politický subjekt Občanské fórum. Zasloužil se také o zvolení Václava Havla prezidentem. V Občanském fóru byl Michael Kocáb členem krizového štábu.

Dostal se i do federálního parlamentu. Stál v čele komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk. Při odchodu posledního vojáka opustil i on veřejné funkce. Mise splněna. Ale vůně politiky ho nenechala spát a vrátil se. Deset let byl Michael Kocáb poradcem Václava Havla. Naplno se snažil vrátit v roce 2008, kdy neúspěšně kandidoval v senátních volbách za Stranu zelených. Ti ho ale nakonec protlačili aspoň do Topolánkovy vlády, kde byl v letech 2009 a 2010 v ministrem pro oblast lidských práv a národnostních menšin. Tehdy už začal Michael Kocáb jako politik popularitu ztrácet. Média si často vypůjčovala v souvislosti s jeho působením tituly písní Pražského výběru, jako např. Tarman nebo Povídali, že mu hráli a podobně. Tehdy si také začal se svou o 26 let mladší mluvčí Lejlou Abbasovou.

Hudebník Michael Kocáb skládal také hudbu k filmům. Za noty pro snímek Král zlodějů získal sošku Českého lva. Podílel se také na filmu Pražákům, těm je hej, v němž skončil na popravišti. 

Stál v čele několika mediálních a producentských společností. Dodnes má v několika firmách svůj podíl. Členem správní rady je i ve své Nadaci Michaela Kocába.

Svoji budoucí ženu potkal Michael Kocáb v Mnichově. Marsha Kocábová se kvůli němu přestěhovala do komunistického Československa a vzdala se taneční kariéry. Porodila mu dceru Natálii, nynější zpěvačku a spisovatelku, dceru Jessiku a syna Michaela. Rozvedla se s ním po zjištění, že má milenku, svou ministerskou mluvčí Lejlu Abbasovou. S ní má Kocáb syna Davida. Nyní žijí odděleně. Během manželství chodil i se zpěvačkou své skupiny, Zlatou Emily Kinskou. Mezi jeho expartnerky patří i Dagmar Patrasová.



Přečtěte si
labea
28. 7. 2016 • 19:26

Přátelé, M.K. je dnes 62.

ararat
28. 7. 2016 • 13:59

chaluge=Marfušenka Sommerová a ty jako neonacista 28. 07. 2016 12:56

hejhej
28. 7. 2016 • 13:28

Kocáb se projevil jako idiot !!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.