Laďa Kerndl: Přepral rakovinu, ale teď… Další strašná diagnóza! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Laďa Kerndl: Přepral rakovinu, ale teď… Další strašná diagnóza!

Jazzman Laďa Kerndl statečně přepral rakovinu, teď bude bojovat s cukrovkou. Je však optimista a zpívání se jen tak nevzdá.
Jazzman Laďa Kerndl statečně přepral rakovinu, teď bude bojovat s cukrovkou. Je však optimista a zpívání se jen tak nevzdá.

ŽERNOVNÍK – Na jazzmana Laďu Kerndla (61) udeřila další rána! Poté, co on i jeho žena Milada před lety přemohli zákeřnou rakovinu, tento týden u Kerndla lékaři diagnostikovali další vážnou nemoc – cukrovku!


CUKROVKA!
Za co ho osud tak trestá?

Strašná nemoc! Tohle způsobuje:
● Infarkt
● Mrtvici
● Slepotu
● Selhání ledvin
● Odumírání nohou

„Bohužel je to tak, je konec radovánkám,“ komentuje to Kerndl, kterého choroba zastihla naprosto nečekaně jen pár dnů před jeho blížícími se narozeninami. Začalo to tím, že se mu na těle udělala vyrážka. Co teď populárního zpěváka čeká? Především přísná dieta, jejíž porušení by mohlo mít fatální následky!

Infarkt, mozková mrtvice, amputace nohou! Přesně takové následky může mít neléčené onemocnění cukrovky. Jen v České republice jím trpí 736 tisíc lidí a dalších 200 až 300 tisíc osob cukrovku má, a neví o tom. „U mě se na to přišlo tak, že se mi na těle udělala vyrážka. Šel jsem ke kamarádovi doktoru Kynclovi a ten mě poslal na kožní. Už tam se ale tvářili vážně a báli se, že by to mohla být právě cukrovka. Na diabetologickém oddělení nemocnice v Blansku tu diagnózu bohužel potvrdili,“ říká Kerndl s tím, že mu lékaři okamžitě nasadili přísnou dietu.

„Bůček, pivo, občas si dát panáčka, na to všechno můžu zapomenout. Můj jídelníček se teď bude skládat z tvarohů a paprik, občas plátek šunky. Je konec radovánkám, zůstala mi už jen hudba,“ smutní Kerndl. Pořád ale zůstává optimistou a dál pilně pracuje a vystupuje, lékaři nemoc naštěstí podchytili včas. Kliknutím zvětšete„A dietu budu přísně dodržovat, chci se hlídat. Znám případy, jak může cukrovka dopadnout katastroficky, kdy lidem museli dokonce amputovat nohu,“ dodává Kerndl.

Zpěvák přitom překonal už jednu těžkou chorobu – rakovinu. Po návratu ze svého čtvrt století dlouhého působení na zaoceánských parnících onemocněl v roce 1994 rakovinou krku. Po těžké operaci a ozařování zhubl o třicet dva kilogramů a lékaři mu moc šancí na přežití nedávali. Osud, na který Kerndl hodně věří, mu ale ještě nabídl šanci. Jeho žena Milada onemocněla v roce 2004 rakovinou prsu, ale i ona nemoc zdárně překonala.

Co je cukrovka?

> Nemoc způsobená nedostatkem nebo sníženou účinností hormonu inzulin v těle. Cukr se v organismu nedostává do buněk tak, jak má, ale hromadí se v krvi.
> Nemoc vede ke změnám ve tkáních a orgánech. Dochází ke kornatění tepen a k jejich zužování. Ničí i malé cévy (vlásečnice).
> Pak hrozí infarkty, mrtvice.
> Nemoc způsobuje i postupnou ztrátu zraku a slepotu, selhávání ledvin a nutnost náhrady jejich funkce dialýzou nebo transplantací.
> Diabetiky postihuje až 20krát častěji ischemická choroba dolních končetin. Končetiny se hůř prokrvují a může dojít k odúmrti části nohou s nutností amputace.


Autor: Petr Macek
Foto Aha! – Marek Pátek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.