Druhý pohřeb Krytináře (†68): To byl trapas! Posmrtně ho zneuctili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Druhý pohřeb Krytináře (†68): To byl trapas! Posmrtně ho zneuctili!

Věnce s bílou stuhou přinesla rodina. Od pražských přátel byly s černou stuhou.
Věnce s bílou stuhou přinesla rodina. Od pražských přátel byly s černou stuhou. (Foto Aha!: Martin Hykl , Marek Pátek, Dan Černovský, Eliška Vinterová ara)

Poslední rozloučení s hercem Jiřím Krytinářem (†68), které proběhlo v pondělí v Jablonci nad Nisou, se neobešlo bez velké chyby. Rakev s jeho ostatky totiž vynesli hlavou napřed. A to se nesmí!

Během zádušní mše, která proběhla v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova, se stalo obrovské nedopatření, kterého by se zaměstnanci místní pohřební služby neměli nikdy dopustit. „Při pohřbu pana Krytináře se zaměstnanci pohřební služby dopustili velké chyby tím, že rakev z kostela vynášeli hlavou napřed, což je nepřípustné, poněvadž rakev se nosí vždy nohama napřed,“ svěřil deníku Aha! dobře informovaný zdroj.

Začátečnický přešlap lze poznat i z fotografií, na kterých čtyři muži vynášejí nebožtíka ven křížem a cedulkou se jménem zemřelého napřed. V této části rakve je totiž vždy hlava zemřelého. Pohřebáci provedli uvnitř kostela pohřební zvyk a s truhlou otočili. Bohužel však opačně. „Když muži vynášeli za farářem rakev, tak s ní zahnuli do jedné z uliček a dopředu pak vyšla jiná dvojice, která ji nesla ven z kostela do připraveného vozu,“ svěřil Aha! očitý svědek. Omyl by to nebyl tak veliký, kdyby pohřební tradice neříkaly, že při vynášení rakve z kostela musí být truhla nesena vždy nohama napřed, aby se nebožtík nevrátil ze záhrobí. Druhý smuteční přešlap byl v Praze: Přinesli mu stejné věnce!

Druhé rozloučení s hercem Jiřím Krytinářem (†68) proběhlo v Praze. Ani to se však neobešlo bez několika trapasů. Pár desítek rodinných přátel a herců se s Krytinářem přišlo včera rozloučit do strašnického krematoria. Snad každý nejmenšímu českému herci přinesl kytičku, a tak se velká síň zaplnila množstvím květin a smutečních věnců. Ve velké obřadní síni ale bylo i několik »použitých« věnců, které se objevily už na posledním rozloučení v Jablonci. „Jsou to především ty s bílou stuhou. Ty s černou přinesli kamarádi z Prahy,“ svěřil Aha! očitý svědek. Věnce s bílou stuhou byly od rodiny, dcery Janičky či bratra Josefa. Prohřešku proti bontonu se bohužel dopustil také Zdeněk Žák (63), který se oblékl opravdu nedůstojně. Herec totiž dorazil v džínách, ošoupaných teniskách, vytahaném svetru a staré džínové bundě.

Rakev nahradila urna
Ve velké obřadní síni včera chyběla rakev s hercovým tělem, ale nad jeho fotografií s milovaným pejskem, která se taktéž využila z jabloneckého rozloučení, byla umístěna černá urna s ostatky zesnulého.

Poněkud morbidní zábava!
Režisér Juraj Jakubisko (77) si na pohřbu Jiřího Krytináře dělal selfie z pohřebního aktu. Ale proti gustu žádný dišputát, Zdeněk Škromach (58) si dělal selfie v koncentračním táboře.



Přečtěte si
nafta
17. 10. 2015 • 22:35

Ty si z akej zapadnutej vesničky? O kvety sa stará pohrebná služba a tá ich uloží aj pri rozlúčke okolo truhly a aj ich prenesie k vykopanému hrobu kde ich po zahrabaní truhly uložia na hrob. Tak sa to robí v civilizovanej krajine.

paralenka
16. 10. 2015 • 21:32

S těmi věnci jste mimo - po obřadu se vyžaduje, aby si pozůstalí odnesli veškeré květiny a věnce, protože služba je nebude uklízet a likvidovat. Většinou se zanesou na rodinný hrob. Co by asi měly ty ženy dělat s takovým množstvím, jestliže se konalo dvojí rozloučení? Platit tisíce a potom ještě starost, co s tím? Když není o čem psát, tak bych nazvala váš článek!

majojo
16. 10. 2015 • 12:07

No to jsou takové prohřešky, že si každý čtenář bulváru musí odplivnout. Co si vy figuranti myslíte? Že rodina bude kupovat nové věnce po dvou tácech? Že by měla platit převoz těla do Prahy? Že by se měla kritizovat vhdnost či nevhodnost oblečení těch, kdo vůbec přišli? A nalakovanost jejich nehtů? To tam snad naklusala módní policie, či co? A proč se to či ono nesmí? Možná slůvko nemá či nemělo by, bylo vhodnější. A když tam byl pan farář, proč to neusměrnil? Dopr-dele, to je zase novinářská invence!

ararat
16. 10. 2015 • 11:45

ty jsi taky prásklá do kebule

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.