Smrt Karla Svobody (+68): Rekonstrukce jeho posledního dne - Co skutečně dělal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smrt Karla Svobody (+68): Rekonstrukce jeho posledního dne - Co skutečně dělal

 (: Martin Pekárek, archiv)

Zdá se, že spekulace okolo smrti skladatele Karla Svobody spějí ke konci. „Vyšetřování potvrdilo, že spáchal sebevraždu,“ oznámila v pátek policejní mluvčí a za ostře sledovaným vyšetřováním smrti »českého Mozarta« tak udělala pomyslnou tečku.

V celé kauze ale stále zůstává řada nezodpovězených otázek. Jak prožil Karel Svoboda poslední den svého života? Dozvíme se někdy úplnou a nezkreslenou pravdu o tom, co se v osudný den stalo? Zavolal mu někdo a sdělil něco strašného? Proplížil se snad někdo do jevanské vily ten den? Zdá se, že kolem Karla Svobody a jeho náhlého odchodu z tohoto světa bude vždy tolik nejasností, že jeho smrt zůstane záhadou…

Policejní kolovrátek

„Z odborných expertíz a závěrů soudní pitvy nebyly zjištěny skutečnosti, které by opravňovaly zahájit trestní řízení proti konkrétní osobě,“ sdělila tisková mluvčí Soňa Budská na internetovém serveru policie a více se k celému případu odmítla vyjádřit. Kliknutím zvětšeteVeřejnosti ale tímto krátkým prohlášením rozhodně nedodala jistotu, že vše bylo prošetřeno do posledního detailu a není dál co tajit.

Policejní mluvčí v podstatě jen zopakovala tvrzení, které policie stále dokolečka opakuje: Nenašlo se nic, co by nás opravňovalo zahájit trestní řízení proti konkrétní osobě! Zajímavé ale je, že policie nikoho nepodezřívala, a přesto chtěla, aby byly soudem povoleny výpisy telefonních hovorů a SMS všech obyvatel Jevan z onoho osudného dne.

Výpisy hovorů mohly být odpovědí

Co policie dál tají a proč natolik zuřivě chtěla pátrat po tom, kdo v Jevanech ten den byl a komu volal, co dělali a komu telefonovali všichni obyvatelé tohoto městečka? Odpověď může být velice jednoduchá. Výpisy z hovorů mají totiž ještě jednu zásadní výhodu – díky nim je možné zmapovat každičký krok osob, které někomu volaly nebo posílaly zprávu. To znamená, že by byla odhalena přesná trasa Karla Svobody a jeho ženy Venduly i to, kde se tyto dvě cesty spojily. Opravdu to bylo až nad Karlovým mrtvým tělem, když ho Vendula našla? Také by výpisy odhalily, zda cestu těmto dvěma lidem nezkřížil ještě někdo další. Rovněž by hned bylo jasné, komu vlastně Vendula volala poté, co našla manželovo tělo v krvi.

Jen dědic pozná pravdu

Zmapovat poslední činy Karla Svobody může jediný člověk dědic skladatelova mobilu. Telefonní přístroj teď leží na Okresním soudě v Kolíně. „Pokud se příbuzní nedohodnou, bude telefon předmětem dědického řízení před soudem,“ sdělil nám Jiří Kruml, tiskový mluvčí Okresního soudu v Kolíně. Kdo mobil získá? To, že by se Vendula Svobodová mohla telefonu vzdát ve prospěch Svobodova syna Petra, se v současné době nezdá pravděpodobné. A i kdyby, zveřejnil by Petr pravdu? Nejspíš ne. Zatím tak o průběhu posledního dne Karla Svobody víme velmi málo. Málo víme i o tom, jak vlastně celé vyšetřování probíhalo. Musíme se smířit s tím, že legendární skladatel si vzal život dobrovolně, nikdo mu k tomu nepomohl, ani ho nezabil. „Muselo by se objevit něco úplně nového! Nějaká úplně nová skutečnost,“ řekl okresní státní zástupce Milan Hrubý.

Ten prokletý den...

Co vlastně Karel Svoboda poslední den svého života dělal a kam mířily jeho kroky? Nedělní Aha! se pokusilo o rekonstrukci posledních chvil hudebního velikána.

Čas: 10.50
Krátce před jedenáctou hodinou Karel Svoboda vychází z domu na zahradu, kde se potkává se zahradníkem Dimitrijem. Na zahradě jevanské vily jsou jen oni dva. Vendula odjela dělat závěrečné zkoušky z managementu a malého Jakoubka vzala s sebou. Karel Svoboda a Dimitrij spolu prohodili pár vět a Karel odešel zpátky do domu.

Čas: 10.55
Karel Svoboda za sebou zavřel branku a pomalým krokem se vydal k místní samoobsluze. Cestou se rozhlížel po okolí a možná přemýšlel, co si koupí. Přímo v samoobsluze padla volba na šunku a pečivo.

Čas: 11.00
Karel Svoboda vychází ze samoobsluhy (na snímku) a z přilehlé pizzerie na něho volá její majitel, aby ho pozdravil. Karel se s ním domlouvá, že se po večeři společně s Vendulou a Jakoubkem zastaví na kávu.

Čas: 11.05
Majitel pizzerie mu ještě oznámí, že se večer zastaví i jeho žena s dětmi, aby si mohly hrát s Jakoubkem jako obvykle.Čas: 11.10Skladatel se vrací zpět do domu. Cestou míjí dům svého kamaráda Ladislava Štaidla (na snímku).

Čas: 15.00
Svobodovi zvoní telefon, volá jeho žena Vendula. Karel ho zvedá a chvíli spolu mluví. Vendula mu líčí, jak vypadá cesta, a on jí říká, že navečer zamluvil místo v jejich oblíbené pizzerii.

Čas: přibližně 16.00
Karel Svoboda vychází z domu pouze ve svetru a s legálně drženým revolverem v ruce. Dochází až ke vjezdovým vratům do domu. Přikládá si revolver k pravému spánku a mačká spoušť.

Čas: 18.30
Vendula Svobodová přijíždí k jevanskému domu. Otevře vrata od domu a spatří bezvládné manželovo tělo. Karel Svoboda leží na zádech přímo proti ní a sníh kolem jeho hlavy je zbarvený krví.

Čas: 18.35 – 18.41
Přijíždí vůz záchranné služby, lékař konstatuje skladatelovu smrt. Chvíli po záchranné službě přijíždí i policie a podniká prvotní ohledání místa. Probíhají první výslechy a zajišťování stop.

Čas: 00.11
Do přivolaného pohřebního vozu je nakládáno tělo Karla Svobody a odváženo k nařízené pitvě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.