Odešla legenda českého komiksu: Kája Saudek (†80) zemřel… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odešla legenda českého komiksu: Kája Saudek (†80) zemřel…

Kája Saudek zemřel
Kája Saudek zemřel (Foto: pro Aha! - Josef Louda)

Kája Saudek, který po devíti letech kómatu zemřel, je jednou z nejvýraznějších postav českého výtvarného umění posledních dekád.

Nekorunovaného krále českého komiksu z něj vytvořil jeho nezaměnitelný styl: pevná, dynamická linka, nadsázka, ironický odstup, erotika a osobitý humor. Spolu se svým bratrem - dvojčetem, světoznámým fotografem Janem Saudkem, tvořili unikátní uměleckou bratrskou dvojici, která nemá v české kultuře obdoby.

Kája Saudek byl nejen výjimečný kreslíř, ale i "lettrista", tedy malíř písma. V druhé polovině 60. let začal experimentovat v oblasti typografie. Typy písma, které použil v časopise Pop Music Express, odrážely mimo jiné i psychedelii spojenou s bigbeatovou kulturou a hippies. Jeho neslavnějším dílem je komiks Muriel a andělé z roku 1969, který byl před šesti lety vyhlášen nejlepším českým komiksem všech dob. I v tomto případě Kája Saudek použil svou oblíbenou metodu, když své hrdiny maloval podle skutečných lidí. Muriel dostala tvář a půvaby herečky Olgy Schoberové, hlavního záporného hrdinu generála Xerona vytvořil podle svého bratra Jana. V době svého vzniku ale nestihla Muriel a andělé vyjít celá a originály díla byly dlouho považovány za ztracené.

V dubnu 2006 upadl Kája Saudek do kómatu poté, co mu v krku zaskočilo sousto. Od té doby byl upoután na lůžko v motolské nemocnici, kde ho pravidelně navštěvovala manželka a další příbuzní.



Autor:  ČTK,mel

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.