Našli jsme Gábinu z Kamarádů! Co dělá Lenka Kaplanová (57) dnes, poznali byste ji vůbec? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Našli jsme Gábinu z Kamarádů! Co dělá Lenka Kaplanová (57) dnes, poznali byste ji vůbec?

Lenka Kaplanová jako Gábina z Kamarádů v první sérii v roce 1969.
Lenka Kaplanová jako Gábina z Kamarádů v první sérii v roce 1969. (Foto: Aha! - ara)

Už to tak bývá, stanete se hvězdou, aniž byste o to nějak zvlášť usilovali. Lenka Pletková, dnes už Kaplanová, přišla ke kamarádům úplnou náhodou. Soused nechtěl jít ke konkurzu sám, doprovodila ho a hned si ji vybrali. Strávila pak se seriálem Kamarádi úžasné dva roky. Byla idolem tehdejších kluků, psali jí dopisy a upřímně, pánové – určitě jste na ni za ty roky nezapomněli.

Vyprávění už má nacvičené a na úvod se hned dozvíte, že soused Ota z pražských Letňan měl tátu taxikáře a ten zjistil, že je v Krátkém filmu konkurz na dětské role. „Ota tam nechtěl jít sám, já ještě nikdy nejela taxíkem, a tak mě na cestu na konkurz nalákal právě na tátův taxík,“ směje se dnes sympatická dáma, kterou si pamatujeme jako blonďatou kočku Gábinu, která sem tam musela dávat pozor na Válečka s Honzou a včas zasáhnout, aby jejich skopičiny nekončily moc velkým průšvihem.

Poprvé v centru Prahy
Spolužáka Otu tehdy nevzali, naštval se a přestal se s Lenkou kamarádit. Když jela na další kolo konkurzu do Národního divadla, musela už sama. „Byla to ostuda, ale já tam tehdy byla poprvé. Letňany, to byl venkov, chodili jsme do polí trhat kukuřici a velkoměsto bylo vzdálené. V tramvaji jsem se pořád ptala, jestli už bude stanice Národní.“ Bylo jí dvanáct a najednou se před ní otevřel nový svět. Objevovala krásy Malé Strany, zákoutí, staré domy. Natáčela film, poznala plno nových lidí, první série Kamarádů spolkla včetně postsynchronů rok života. „Dnes už by se to tak dlouho dělat nedalo. Šest dílů by bylo hotových za měsíc. Dalších sedm dílů nám zabralo přes půl roku.“ Točilo se i na Markétě v Břevnově a na Petřinách, poznala Ořechovku, kde bydlel Antonín Navrátil.

Místo FAMU žurnalistika
Dnes je spolumajitelkou reklamní agentury, píše a vydává časopis Rezidenční péče, živí se tím, co vystudovala. Gábina byla její jedinou rolí, ze světa filmu a televize se vytratila, herečkou se stát nechtěla, měla úplně jiné ambice. „Koketovala jsem spíš s myšlenkou, že bych na FAMU zkusila produkci. Ale po druhé sérii mě to přešlo. Nějak se mi v tomhle průmyslu nelíbilo.“ Šla na žurnalistiku, vystudovala propagaci a výstavnictví. „Jsem spokojená, jak to je. Kamarádi byli příjemný bonus dětských let.“ Rezidenční péče
Lenka Kaplanová píše, shání další texty a inzerci a vydává časopis Rezidenční péče, což je odborný čtvrtletník pro veškerá sociální zařízení, jejich pracovníky í obyvatele. „Najdete tam všechno. Boj se zdravotními pojišťovnami, kontroly, změny legislativy, problematiku tohoto sektoru. Ale také věci o terapii a další,“ představuje svůj projekt. Pořádá i fotbalový turnaj pro zdravotně postižené, kde je patronem Antonín Panenka a podporují jej např. Martin Maxa, Jakub Kohák. Vložte kočku
Lenka má dva syny, Kryštofa a Cyrila. První je psycholog, druhý sochař, ale oba se vydali na hudební dráhu. „Umělecky se zvrhli,“ směje se Lenka. S rodinou skoro třicet let bydlela v domově důchodců, kde byl manžel ředitelem. „Starší Cyril hrál od dvanácti na bicí, což jsme protrpěli. Ale měl také plno posluchačů. Babičky a dědečkové z důchoďáku ho chodili poslouchat.“ V roce 2008, po zkušenosti s několika kapelami, založili poslední band s názvem »Vložte kočku«. Skupina je úspěšná, za svá alba posbírala několik cen. Např. Vinyla za Desku roku 2013 nebo Anděl v kategorii žánrová hudba. „Pracují na sobě a už jsou docela známí. I když to není popík, který se pouští v rozhlasu.“

P. S. Patrick Bateman, hlavní postava černé komedie Americké psycho, najde u bankomatu kotě. Vtom bankomat napíše příkaz: Vložte kočku.



Přečtěte si
mandat
20. 6. 2015 • 06:23

Pani Lenka se snazi,ale ma vytahanou kuzi, moc o sebe nedba.Mela by cvicit a obcas se namazat.

dandova
19. 6. 2015 • 14:07

Dodneška mám ten seriál ráda. Kromě posledních nastavovaných dílů, když byli všichni starší.

detektif_shtika
19. 6. 2015 • 12:55

Byla perfektní. Celý ten seriál byl super. Ty současný s*ačky pro děti strčí lehce do kapsy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.