Smrt Karla Svobody (+68): Tajná policejní zpráva! Něco tu nehraje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Smrt Karla Svobody (+68): Tajná policejní zpráva! Něco tu nehraje!

Karel Svoboda
Karel Svoboda (: archiv)

Jevanská vila, neděle 28. 1. podvečer. Legendární skladatel Karel Svoboda (†68) je sám uvnitř domu, ve kterém prožil nejdůležitější část svého života. Vše podstatné, co se v jeho životě stalo, se odehrálo právě tady. Narození dětí, smrt první ženy, příchod nové manželky, smrt dcery Klárky…

Vyšetřování skončilo, otazníky zůstávají

Život je kruh opakujících se událostí a jednoho dne už Karel Svoboda neměl sílu jít dál. Lze se mu divit po tom všem, co měl za sebou?

I přes všechny záhadné a nevyjasněné okolnosti jeho smrti je už zcela zřejmé, že na jeho smrti se nepodílela žádná třetí osoba a život ukončil sám a dobrovolně. Tak jasně to alespoň vidí ti, kteří jsou obeznámeni s výsledky vyšetřování. „Zahájily se úkony trestního řízení. Ani z jednoho nevyplynulo podezření z účasti další osoby, a to ani z dalších úkonů, které jsme během vyšetřování provedli. Tedy ani z výslechů, odborných vyjádření a znaleckých posudků z oboru biomechaniky, balistiky, genetiky atd.,“ řekl exkluzivně Aha! Milan Hrubý, okresní státní zástupce z Kolína, který má nad vyšetřováním dohled.

I když… Je ještě tolik otázek, které zůstaly bez odpovědí. A je možné, že se bez odpovědí budeme muset obejít navždy. Zbývá prostě příliš mnoho nejasností. Ke klidnému ukončení vyšetřování nepřispěla ani válka mezi rodinnými příslušníky Karla Svobody. Ta jako vítr dál udržuje věčný plamen pochybností o odchodu legendárního skladatele. Kdyby všechno v jeho manželství bylo v pořádku, nepostavily by se jeho děti přece tak tvrdě a nekompromisně proti nevlastní matce! Zvláště v této smutné a pietní době, napadne asi každého. Pokud nenávist neskončí ani v takovém prostoru, jako je obřadní smuteční síň v den posledního rozloučení, musí k ní mít někdo opravdu podstatný důvod! A o to spíš, když jde o prvorozeného syna legendárního skladatele, který měl k otci nejblíže. Proč Petr Svoboda tolik nenávidí nevlastní matku Vendulu? Něco tu nehraje, to vědí všichni. A nikdo nechce naplno vyslovit CO!

Co se vyšetřilo?

Po aféře manželů Stodolových policie zcela změnila průběh vyšetřování všech sebevražd. Bestiální manželé tehdy zavraždili několik lidí a vše nahráli tak, jako by šlo o sebevraždu. Policie na lep skočila. A na skutečný důvod úmrtí převážně starších lidí se přišlo až o několik let později...

Od té doby visí na policejním prezidiu přísný metodický pokyn, jak postupovat při vyšetřování sebevraždy. Postupuje se podle něj u tisíců neznámých lidí, kteří si vzali život. A postupovalo se podle něj také při vyšetřování Svobodovy smrti. Navíc ale bylo zahájeno ještě trestní řízení pro podezření z trestného činu, účast na sebevraždě. „Pokud není zcela bezpečně vyloučena účast další osoby na sebevraždě, je nutno prověřit i takovou možnost,“ říká kolínská policejní mluvčí Petra Čimová.

Jak vyšetřování probíhá? Policie musí vyloučit jakoukoliv stopu podezření, že sebevražda je skutečně sebevražda, a ne například vražda, a že k ní osoba nebyla donucena někým dalším.

  1. Nejdříve proběhne ohledání místa činu, zajistí se všechny osobní věci zesnulého, otisky, zbraň, chemické a biologické stopy...
  2. Pak na scénu napochodují specialisté, přesně tak, jak je známe z filmu. Týmy se vrhnou na biologické stopy, rozbor střelného prachu a jeho stopy na rukou, dělají se i chemické a genetické zkoušky. „Nejdůležitější je zjistit a vypočítat dráhu střely,“ říká policejní komisař Michal Murín, který byl k případu povolán. Není se co divit, je jeden z nejlepších kriminalistů u nás. Dopadl i lesního vraha, v den, kdy se chystal popravit další oběti.

A proč je dráha střely tak důležitá? „Dozvíme se přesně, jaký byl pohyb těla, když Karel Svoboda vystřelil. Spočítáme, jestli stál nebo seděl, jestli mohl dopadnout tak, jak byl nalezen, jestli mohl zbraň svírat v dlani tak, jak byla nalezena,“ říká Murín.

A výsledek? „Žádné výsledky dosud nepotvrdily účast třetí osoby na smrti Karla Svobody,“ konstatuje kolínská policejní mluvčí.
Všechny dokončené expertizy, chemická i ty biologické, tento závěr potvrdily. Policii čeká už jen jediný úkon – dopracovat znalecký posudek z biomechaniky. Ale už teď je téměř stoprocentně jisté, že závěr vyšetřování bude znít SEBEVRAŽDA. To nám exkluzivně potvrdil okresní státní zástupce Milan Hrubý. Policie tedy případ odloží, ale...

Co zůstalo neobjasněno?

I přes precizní práci znalců je kolem smrti stále tolik nejasností… Hlavně kolem motivu nebo snad důvodu, proč osmašedesátiletý otec tří dětí zničehonic ukončil svůj život. A to ještě způsobem, aby milované děti zanechal navždy v mučivých pochybnostech o tom, proč vlastně.

První otazník zní: Vystavil by otec, pro kterého byly děti celým světem, Petra, Janu a Kubíka tak strašným mukám pochybností, že by jim nedal sbohem ani v dopise na rozloučenou? I kdyby měl ty strašné deprese, jak tvrdí jeho žena Vendula? Nikdo se asi nemůže divit Petru Svobodovi, že má o »dobrovolném« odchodu táty tolik pochybností.

Druhý otazník tedy zní: Co Svobodu skutečně dohnalo k sebevraždě? Zůstává jedno tabu, které může odhalit skutečnou pravdu o motivu sebevraždy – mobil Karla Svobody. Ten byl během vyšetřování vypnutý v policejním šuplíku. Policie se dvakrát pokusila získat povolení k zpřístupnění PIN a PUK telefonu, ale soud ani jednou žádosti nevyhověl. „Nebyla potvrzena účast další osoby na smrti Svobody, a proto nebylo možné prolomit telekomunikační tajemství,“ vysvětluje státní zástupce Milan Hrubý.

Mobil tak byl odvezen na dědické oddělení Okresního soudu v Kolíně. Kdo ho zdědí, zdědí možná i pravdu o tom, co se skutečně v osudný den stalo. Zavolal Karlovi někdo, sdělil mu něco strašného? Nebo šokujícího? Policie podezření měla, protože žádala od soudu výpisy telefonních hovorů všech obyvatel Jevan z onoho osudného dne. I lidí, kteří se tu ten den jen pohybovali. Policisté chtěli i výpisy hovorů jeho manželky i Karla samotného. Výpisy by mohly objasnit, kde se oba manželé celý den přesně pohybovali a s kým mluvili. I tento požadavek soud zamítl.

A konečně třetí otazník zní: Jaké skutečně bylo manželství Karla Svobody? Už dlouho ne idylické. Řeklo se toho hodně. O Vendulině nevěře s bohatým řeckým podnikatelem, za kterým jezdila na dlouhé měsíce. O jejích urážkách Karlova mužství a jeho sexuálních schopností. O psychickém teroru, kterému ho prý vystavovala… Řeklo se mnoho, ale naplno to nechce vyslovit dosud nikdo.

Co ještě přijde?

V případě obestřeném tolika záhadami může kdykoliv přijít zvrat. Dědic si třeba vyzvedne Karlův mobil, jako příbuzný získá zpřístupnění kódů telefonu, zapne ho a… Přečte si SMS z posledního dne Karlova života. A zjistí pravdu. Jak s ní naloží?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.