Kramný by se měl třást strachy: Rozhodne o něm soudkyně, která vrahy trestá bez milosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kramný by se měl třást strachy: Rozhodne o něm soudkyně, která vrahy trestá bez milosti!

Soudkyně Renata Gilová
Soudkyně Renata Gilová (Foto Aha!: Karel Kopáč, Pavel Ryšlink, Ivana Žáková, ČTK/ Jaroslav Ožana, repo MRT, ara)

O vině či nevině Petra K. (36), obžalovaného z vraždy manželky Moniky (†36) a dcery Klárky (†8) na dovolené v Egyptě, bude rozhodovat žena! Přísná ostravská soudkyně Renata Gilová (53) se teď prokousává obžalobou o 5000 stránkách.

Byla jmenovaná v roce 1994 prezidentem Václavem Havlem (†75). Na Krajském soudě v Ostravě řešila násilné trestné činy, za něž se neváhala udělit vysoké tresty. Nejznámějším jejím případem je 24 let vězení pro učitele Ondřeje Dlouhého (32), který v listopadu 2013 v Raškovicích na Frýdecko-místecku zastřelil z nešťastné lásky žákyni (†17) a jejího dědečka (†75).

„Není pochyb o tom, že se obžalovaný dopustil násilného jednání, jednání zavrženíhodného, bezcitného, svědčícího o velké neúctě k životu,“ prohlásila Gilová. Doživotí nedostal, protože se přiznal a znalci ho označili jako napravitelného. Jaké jsou její další řešené kauzy?

Advokáti: Soudkyně Gilová je přísná!

Aha! oslovilo advokáty, kteří se s Renatou Gilovou setkali v soudní síni, když hájili své klienty. Patří podle nich mezi přísné soudce?

JUDr. Jana Barvíková: „Jestli je soudce přísný, nebo ne, vychází z důkazních materiálů. A paní doktorka je z těch, kteří důkazy velmi důsledně vyhodnocují.“

Mgr. Pavel Andrle: „S paní doktorkou Gilovou mám i osobní zkušenost, dá se říci, že patří mezi ty přísnější soudce. Ale nějaké subjektivní názory sdělovat nechci.“

JUDr. Zbyněk Lakomý: „Paní doktorku Gilovou znám, setkali jsme se i u soudu. Rozhodně mohu s jistotou říci, že paní doktorka je velice schopný profesionál.“

Její nejznámější případy

Utýrala sestru: Zproštěna viny

Kauza: Mírně se soudkyně zachovala k ženě (62), která k smrti utýrala svoji sestru (†46). Marie J. podle obžaloby nedávala na lůžko upoutané sestře jídlo ani pití, v posteli ji navíc nechala ležet ve výkalech, v nichž se začal množit hmyz.

Zdůvodnění trestu: „Obžalovaná nebyla schopna se o sestru starat, protože je mentálně retardovaná. Její IQ je 56 a mentální schopnosti na úrovni dvanáctiletého dítěte,“ uvedla Gilová.

Pokus o vraždu pro 400 Kč: 23,5 roku

Kauza: Servítky si soudkyně rozhodně nebrala při procesu s brutálním recidivistou Alexandrem Minksem. Ten se se slovy: „Vláďo, já tě musím zabít,“ pokusil zavraždit invalidního pracovníka ostravské charity. Své oběti chtěl nejdříve kvůli 400 korunám zlomit vaz, když to nevyšlo, může pobodal nožem a svázal do kozelce, aby se postupně sám uškrtil.

Zdůvodnění trestu: „Zločin spáchal jako zvlášť nebezpečný recidivista. Kriminální minulost týkající se nejzávažnějšího zločinu vraždy byla důvodem uložení výjimečného trestu,“ řekla v roce 2008 Gilová.

Porodila v autobuse, dítě nechala zemřít: 15 let

Kauza: Soudkyně Gilová řešila loni i případ zabití novorozence. Toho Kateřina Vaštíková (33) porodila v březnu 2014 cestou autobusem do práce. Ven zdravé dítě vynesla v kalhotách, pak ho odložila na trávník a šla pracovat. Chlapeček během deseti minut zemřel na podchlazení.

Zdůvodnění trestu: „Jeví se to stěží představitelné, přesto se to stalo. Nemá žádné mateřské pudy,“ uvedla Gilová, která zrůdnou matku odsoudila k 15 letům vězení.

Zavraždil matku: 17 let

Kauza: Soudkyně Gilová potrestala brutálního násilníka Marka Hlavicu (37), který v ostravském bytě v opilosti ubil svoji matku k smrti. Přestože mu hrozilo doživétí, ho poslala za mříže na 17 let a nařídila protialkoholní léčbu.

Zdůvodnění trestu: Před soudem činu upřímně litoval a podle výpovědí svědků se ve střízlivosti choval slušně.



Autor:  et,rvs

Přečtěte si
martinluciferking
7. 7. 2015 • 20:33

Jak je možné, že v Egyptě žádné působení proudu neodhalili? Nebyly ty účinky proudu dodány až v ČR? Vůbec bych se tu ničemu nedivil, tady jsou policajti schopni čehokoliv. Celý tento případ pěkně smrdí, již několik dní jsme svědky podivného procesu, jsou předvoláváni lidé, kteří nemohou do objasnění vraždy vnést vůbec žádné poznatky. Dozvídáme se nějaké drby o rodiném životě podezřelého, ale důkaz? Kde nic tu nic.A nějaký posudek psychologa? Copak on dokáže někomu vidět do hlavy. V minulosti bylo už odsouzeno spousty neviných lidí o kterých tito znalci dokázaly vypracovat takové posudky, že by si od nich ani pes kost nevzal.

vydedena
19. 5. 2015 • 15:14

Zamlzena byla takém zneužita. Tady je džungle všude, tohle je ještě docela sranda, a dějí se mnohem horší věci, to mně věřte. K tématu: Těla byla dovezena až po dlouhé době bez orgánů, taková byla před časem zpráva z rozhlasové stanice / již nevím které/

ivkanatka
19. 5. 2015 • 12:51

Tak si dejte nový nick, stačí, že napíšete, že už nejste bella, ale třeba sebastián a je klid.......

bella.
16. 5. 2015 • 11:27

VŠEM ZDE UPOZORNĚNÍ musím volit tuto cestu, protože tam, kde se objevil koment jiného, ale názvem totožného nicku bella. se já nedostanu, nepustí mě to. Někdo se nabořil na moje osobní data a získal můj nick. IT v AHA patrně nemají zabezpečení a nabořit se na vás může kde kdo.Obávám se, že i do PC. Na IT v AHA jsem poslala viz dole Nedělám si srandu, je to hnus.Myslím, že totéž provedli mekanikovi.Pošlu mu sms. ------- Dne 16.5.2015 bylo v 10.41 hod. jsem nahlásila do redakce AHA k řešení průnik do systému zabezpečení v tomto znění: IT - redakce AHA : Dobrý den, někdo se dokázal nabořit , aniž já ukládám do PC přístupové heslo na AHA do mého nicku bella. O tomto nicku, kdy byl zřízen se vede historie, zrovna tak o tom, kdy s ním bylo manipulováno .Žádám kontrolu .Manipulaci s mým nickem odhaduji mezi 10.5. - 16.5.2015, kdy jsem nemohla svůj nick běžně použít , komenty se do diskuse u některých článků nepřeklopily. Myslím, v té době se někdo na mě nabořil! Proto žádám ve svém i Vašem zájmu urychlenou kontrolu a zabezpečení dat IT. Ohrožení soukromých dat je tedy i u ostatních účastníků reálné . např. koment 16.05.2015 00:24 u článku " Kerndl prozradil tajemství " pod nickem bella. jsem nepsala já a zajímá mě, jak je možné, že došlo k tomu, že někdo získal můj nick !Jakmile je u nějakého článku koment tohoto druhého nicka , naprosto totožnéhjo s mým , nemohu odeslat svůj koment , protože je obsazený.Současně ale tam, kam nabořený nick bella. koment ještě nevložil to stihnu. TEDY SE ZDE DUÁLNĚ VYSKYTUJE JEDEN NICK: bella. POD NÍM JSOU 2 LIDÉ, tzn. já ( bella.) + do mých dat nabořený přisprostlý jedinec pod nickem rovněž ( bella.) !!! .Kromě toho mám pocit, že se někdo nabořil i do PC a to i přes slušné zabezpečení. PC si opatřím sama, ale jinak mám toto ohlásit policii?Nebo si to zařídí IT v AHA? IT je zodpovědné za ochranu osobních dat! Jak je možné, že už obsazený nick, získá někdo jiný???!!! Jak je možné, ž

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.