Smutné jubileum Karla Vochoče (†57): Rozvedl se, chtěl začít znovu, jenže nečekaně přišla zubatá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smutné jubileum Karla Vochoče (†57): Rozvedl se, chtěl začít znovu, jenže nečekaně přišla zubatá!

Karel Vochoč se těšil na nový život, ale přišla náhlá smrt.(Na snímku z filmu Stopařka-1978.)
Karel Vochoč se těšil na nový život, ale přišla náhlá smrt.(Na snímku z filmu Stopařka-1978.) (Foto: Aha! - ara)

V těchto dnech by se Karel Vochoč dožil 85 let. Osud tomu však chtěl jinak a zemřel poměrně nečekaně na rozhraní dvou životních etap. Zanícený komunista a aktivní člen Lidových milicí se proslavil především jako herec menších, leč v jeho podání výrazných rolí.

Vochočovou životní rolí se stal předsedsa JZD v seriálu Všichni dobří rodáci a také kominický mistr ve filmu Discopříběh. "Pamatuju si, že to byl profesionál a velmi vtipný člověk," řekl o spolupráci s ním Rudolf Hrušínský nejmladší. Jeho velký kamarád režisér Jaroslav Soukup, který ho do filmu obsadil, zavzpomínal: "Karel byl výborný herec, bezvadný chlap, absolutní profesionál, pozitivně naladěný člověk, žádné chmury. Padli jsme si velmi do noty! Vždy uměl text, a navíc to uměl zahrát."


"Velmi mě mrzelo, když náhle zemřel. On se rozváděl, odešel ze svého bytu v Ostravě, kde bydlel, do nějakého malého bytu a začal si ho zařizovat. Když jsme spolu mluvili naposledy, tak mi říkal: Jardo, to je pohoda, už mám novou ledničku a kanape, ze kterého koukám, jak to všechno dozařídím. Asi za týden jsem se dozvěděl, že zemřel na infarkt," popisuje Soukup události roku 1987. Vochoče si vybral i do filmu Vítr v kapse.
Původem Žižkovák z dělnické rodiny žil v Ostravě, prošel několika významnými scénami a angažoval se pro umění ve stylu socialistického realismu. Svoji osobní statečnost dokázal za II. světové války, když prchl z protektorátu do Jugoslávie a bojoval proti nacistům v partyzánském oddílu Josipa Broze Tita. Poté se coby přesvědčený komunista zapojil do revolučního dění.



Přečtěte si
valysdr
9. 4. 2015 • 21:42

Tak Vážený autor článku. Karel Vochoč sa stal známy účinkovaním v Ostravskom seriáli o dychovke "Dispečer" s Josefom Kobrom v hlavnej úlohe a to vďaka Jaroslavovi Dietlovi, ktorý ten seriál pre Ostravskú televíziu napísal, pretože tam bol v exile. Doporučujem v budúcnosti si veci naštudovať a potom písať. Len pre úplnosť natočil 25 filmov a jeho najväčší uspech bol film KŘTINY (1981). V rokoch 1974-1981 bol v Ostravě i šéfom činohry.

pohadkamaje
9. 4. 2015 • 12:13

Jasněééééé! Správný komunista bojuje, sotva vyleze mámě z ďurky!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.