Jára Cimrman ležící, spící: Roztomilé králíčky v oblečcích opravdu nemilosrdně zmasakrovali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jára Cimrman ležící, spící: Roztomilé králíčky v oblečcích opravdu nemilosrdně zmasakrovali!

Fotografie
Fotografie (internal)

Točit či netočit… Velké dilema měli Zdeněk Svěrák (78) s Ladislavem Smoljakem (†78), když dostali od Barrandova nabídku, aby zfilmovali příběh o fiktivním všestranném géniovi Járu Cimrmanovi. S ním úspěšně bodovali ve svém divadle. „Skutečnou jeho podobu jsme ale nechtěli nikdy odhalit. Každý si ho představoval jinak a v tom to bylo krásné. Nechtěli jsme fantazií lidí nikterak narušovat,“ vysvětlil důvody váhání Svěrák. Nakonec na nabídku přece jenom kývli a vznikla tak komedie Jára Cimrman ležící, spící…

Cimrmana neměl nikdo vidět!

„Dokonce jsme zvažovali možnost, že bychom celý film natočili z pohledu Cimrmana, že by to zkrátka bylo snímáno jeho očima. Tím by se jeho tvář nikdy neukázala. Ale u hodinu a půl trvajícího celovečeráku by to asi byla nuda,“ poznamenal Svěrák.

Když se svým parťákem Smoljakem začali psát scénář, do poslední chvíle nevěděli, kdo Járu Cimrmana bude hrát. „Uvažovali jsme spíše o někom málo známém. Neokoukaném,“ uvedl Svěrák. Že to bude on, se dozvěděl náhodou z rádia. „Byl tam zrovna rozhovor s Láďou Smoljakem o jeho novém chystaném filmu. Oznámil tam, že ho budu hrát já. Aniž by mi to předtím řekl nebo to se mnou konzultoval, měl jsem z toho ovšem velkou radost,“ dodal.

Zabijačka králíků

Přesto s celkovým výsledkem oba scénáristé moc spokojeni nebyli. „Dodnes si nejsem jistý, zda ten film měl vůbec vzniknout,“ prohlásil Svěrák. „Když se na něj dívám s odstupem času, nevím, jestli jsem to zahrál dobře. Obávám se, že moc ne.“

Kromě toho mu vadí některé scény. Například ta, ve které se střílí na zajíce. „U toho vždycky trpím,“ uvedl představitel Járy Cimrmana. „Tuhle scénu považuji za hřích. Tohoto masakru opravdu lituji,“ přidal se Smoljak. „Lov na zajíce, kteří jsou oblečeni, měl symbolizovat blížící se světovou válku. Navíc jsme věděli, že Ferdinad d´Este takové hony pořádal. Ale dnes vidím, že to byla chyba,“ dodal Smoljak.

Ve skutečnosti se přitom nejednalo o zajíce, ale o králíky. „Myslivci nám řekli, že je nesmyslitelné, aby zajícům dali oblečky. Že by ta zvířátka přitom dostala infarkt. Tak pro tu scénu byli vychováni králíci. Vzhledem k tomu, že byli pořád v kotcích, nebyli zvyklí běhat, takže se na place spíše šourali,“ uvedl režisér.

»Vichr z hor« museli vyškrtnout

Do toho všeho museli bojovat s ostrou cenzurou. „Ta scéna s kočovným divadlem, takzvaný vichr z hor, musela být ze scénáře vyškrtnuta. Ani už nevím, co jim na ní vadilo, ale točit se prostě nemohla,“ zavzpomínal Smoljak. Když byl film dokončen a on si ho celý přehrál, tahle komediální pasáž mu tam chyběla. Sebral veškerou odvahu, zašel za tehdejším ředitelem Barrandova a světe, div se, podařilo se mu nemožné. „Mé žádosti, aby se natáčení znovu otevřelo a ta scéna tam byla dotočena, se vyhovělo,“ prozradil.

Na natáčení rád vzpomíná i Josef Abrhám (74). „Měl jsem mimořádné štěstí, že si mě pánové Smoljak a Svěrák vybrali. Mám nekomediální obličej, ale ten jejich humor se nemusí hrát legračně, dá se zahrát se smrtí v oku. A o to víc je to pak vtipnější,“ uvedl herec,


Přečtěte si
andorea
1. 12. 2014 • 07:43

To s těmi zajíčky byla opravdu hnusárna. Kazí to dojem jinak moc povedenému filmu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.