Exkluzivně! Slavní Češi a jejich poslední fotografie před smrtí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Exkluzivně! Slavní Češi a jejich poslední fotografie před smrtí

Fotografie
Fotografie (internal)

Před pár dny by se Vladimír Menšík dožil 85 let. Odešel předčasně, sužován mnoha nemocemi. Národ si ale bude navždy pamatovat jeho poslední scénu, unavenou tvář a poslední slova na tomto světě. Slavný herec dotočil v bolestech televizní pořad Abeceda a několik hodin poté zemřel. I řada dalších herců dokončila – anebo ani nestihla dokončit svoji práci – a navždy odešla. O jejich posledních dnech pouti na tomto světě je jediným svědectvím často fotografie z natáčení, z divadla … Nahlédněte do galerie bezprostřední blízkosti smrti, kdy někoho dělili od skonu hodiny, dny, někoho měsíc, dva.

Vladimír Menšík (†58)
Čas do smrti:
2 dny (zemřel roku 1988)

2109823:gallery:true:true
Naposledy stál před kamerou dva dny před svou smrtí v pořadu Abeceda. Zrovna vedl monolog o zdraví. Zadýchával se, jazyk se mu lepil žízní na patro, druhdy kulometná kadence slov opadla. Byl oteklý, zmizela pověstná jiskra.

„Nebylo mu dobře, ale pro něj to nic neznamenalo. Hrozně chtěl točit,“ zavzpomínala režisérka Jitka Němcová. „Věděla jsem, že mu to neprospěje, ale taky jsem věděla, že není z těch, komu by pomohlo ležet doma,“ dodala Němcová.

„Když jsme po tatínkově smrti Abecedu viděli, cítila jsem, že už byl táta mimo. Dřív zvládl odvyprávět v rámci jednoho příběhu deset dalších a vždycky se vrátit k pointě, tady už ztrácel nit,“ uvedla Menšíkova dcera Martina. Čtvrthodinové vystoupení televize pro reprízy sestříhala jen do dvou minut.

Z natáčení herec odjížděl do Brna. Jeho maminka slavila narozeniny a také ho čekal další galavečer v hale Rondo, přímý přenos pro televizi. Tam už nedorazil. U maminky se mu udělalo špatně a musel být převezen do nemocnice, kde další den zemřel. „I když asi věděl jak na tom je, mluvil o smrti jen v žertu. Když tak si vezměte moje hodinky, jsou pěkný, říkával,“ prozradil syn Petr.

• Posledním filmem, který natočil, byli Dobří holubi se vracejí. Tam už bylo patrné, jak je na tom špatně. Premiéry se nedožil.

Vladimír Dlouhý (†52)
Čas do smrti:
3 měsíce (zemřel roku 2010)

2109834:gallery:true:true
Herec bohužel prohrál boj s rakovinou slinivky břišní. S nemocí žaludku bojoval téměř dva roky. Trápily ho vředy, lékaři mu museli dokonce půl žaludku vzít. On však odmítl změnit sebevražednou životosprávu. Kouřil, pil, zapomínal jíst. Poslední měsíce byl jen o pivu. Jeho kroky z nemocnice pokaždé vedly do jeho oblíbené hospůdky.

• Naposledy si zahrál v Kajínkovi. Měl štěstí, že s bráchou Michalem. Zemřel měsíc před premiérou snímku. Film je věnován jeho památce.

Dana Medřická (†62)
Čas do smrti:
11 dní

2109835:gallery:true:true
Měla před sebou ještě dvacet natáčecích dní seriálu My všichni školou povinní, když se to stalo. Z ničeho nic se jí doma udělalo špatně. „Odvezl jsem ji do nemocnice, kde mi řekli, že prodělala infarkt. Ležela tam asi týden, pak zemřela. O smrti sice nemluvila, ale uvědomovala si, že umírá,“ prozradil její syn Václav Vydra.

• Poslední snímek jejího života pochází právě ze scény My všichni školou povinní. Seriál se vysílal až rok po její smrti.

Jiří Hrzán (†41)
Čas do smrti: 8 dní

2109842:gallery:true:true
V době, kdy natáčel mafiána Fofa v komedii Buldoci a třešně se jednoho večera opil a v pražské Ladově ulici riskantně šplhal po budově do pátého patra, kde měla byt jedna z jeho přítelkyň. Ujely mu nohy, ruce ho neudržely a zřítil se z výšky 18 metrů dolů do dvora. Když na místo dorazili lékaři, ještě žil. „Ve čtyři ráno mi volali z nemocnice, že u Jirky našli moji vizitku a řekli mi, co se stalo. Hned jsem se tam rozjel. Už nevnímal. Byl to smutný pohled. Nestačili jsme si už nic říct,“ uvedl jeho velký kamarád, hudební skladatel Zdeněk Barták. Hrzánův part ve filmu musel přetočit Miroslav Středa.

• Helena Růžičková mu předpověděla při výkladu z karet, že se nedožije 41 let. On sám tvrdil, že nikdy nezestárne. Obojí se potvrdilo.

• Jiří Hrzán se nedočkal ani dokončení filmu …a zase ta Lucie, což byl seriálový sestřih populárního příběhu o Lucii. Jeho roli musel při postsynchronech nadabovat Roman Skamene.

POZOR, TENTO ČLÁNEK JE JEN UKÁZKOU. POSLEDNÍ FOTOGRAFIE DALŠÍCH SLAVNÝCH ČESKÝCH HERCŮ A HEREČEK NAJDETE V AKTUÁLNÍM VYDÁNÍ NEDĚLNÍHO AHA!

Přečtěte si
ararat
13. 10. 2014 • 12:53

nepiš blbosti a nepomlouvej mrtvého..to nejsou žádná FAKTA ale pomluvy

ban09
13. 10. 2014 • 12:33

No právě že mi můj názor bereš... viz tvůj příspěvek o tom, že si vymýšlím a že jsou to mé domněnky. Jsou to FAKTA, která nechceš slyšet. Za svým názorem si stůj, ale nenapadej názory druhých, což jsou tady všechny tvé příspěvky. HAWK!

ararat
13. 10. 2014 • 12:28

...já ti tvůj názor neberu...já říkám to říkám a tečka,dávej si tady odkazy jaké chceš já ho na obrazovce zažila a stojím si za svým názorem...

ban09
13. 10. 2014 • 11:40

Hmm, to je zajímavé, že ty moje "domněnky" potvrdily i obě jeho děti... NAIVKO!!!

ban09
13. 10. 2014 • 11:39

http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/44752/zpoved-mensikova-syna-petra-i-ja-se-lecil-z-alkoholi smu.html

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.