Proč žijí ženy déle? Mají silnější srdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Proč žijí ženy déle? Mají silnější srdce!

Ženy dbají o svou postavu daleko více než muži. I to je důvod, proč žijí déle.
Ženy dbají o svou postavu daleko více než muži. I to je důvod, proč žijí déle. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Záhada, proč muži umírají mnohem dříve než ženy, je vyřešena! Britští vědci zjistili, že »křehká stvoření« si matka příroda hýčká a chrání daleko víc než chlapy. Nadělila jim totiž silnější srdce! Vědci usuzují, že příroda tak chtěla zajistit pokračování lidského rodu.

Nová britská studie

„Muž je důležitý při početí, dítě vychovat zvládne matka už sama,“ uvádí studie liverpoolské univerzity Johna Moorea. A rozebírá další hlavní důvody, proč ženy žijí déle.

1) LEPŠÍ SRDCE
„Hlavním důvodem, proč ženy žijí v průměru o pět let déle než muži, je jejich silné srdce,“ uvádí britský vědec David Goldspink. U mužů srdce od 18 let do sedmdesátky ztratí až čtvrtinu schopností pumpovat krev! Zatímco u žen zůstává až do pozdního věku stejně aktivní jako v mládí.

Český lékař Jan Kadleček k závěrům studie ještě dodává: „Ženy chrání před nemocemi srdce a cév pohlavní hormon estrogen. Až po přechodu, kdy se jeho produkce snižuje, vzrůstá i u nich riziko kardiovaskulárních onemocnění. “ Chlap s infarktem po třicítce není nic neobvyklého – u žen se ale objevuje až po padesátce.

2) OBEZITA
„Nesmí se také zapomínat, že muži trpí častěji nadváhou, která srdci nesvědčí. Ženy si váhu bedlivěji hlídají. A také více přemýšlejí o svém jídelníčku. Oproti mužům konzumují více zeleniny a ovoce,“ dodává Kadleček. Každých pět kilo navíc zvyšuje podle lékařů riziko infarktu a mrtvice až o 30 procent!

3) STYDLIVOST
Další nevýhodou mužů je podceňování zdravotních problémů. „Na preventivní prohlídky chodí pravidelně většinou jen ženy. Muži se stydí a spíš mávnou nad prvními příznaky onemocnění rukou a řeknou si: To přejde,“ potvrzuje z praxe Kadleček. Přitom prevencí se nepředchází jen nemocem, ale především smrti v mladém věku!

4) RISKOVÁNÍ
Mužský pohlavní hormon testosteron způsobuje, že chlapi jsou více odvážnější. Často zbytečně riskují a po vypití několika skleniček se ještě rádi předvádí. V kolonce příčina smrti pak bývá napsáno: pád z výšky, autonehoda, utonutí.

10.4.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.