Gorilí dámy se vrátily z Londýna - Tadao má dvě manželky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Gorilí dámy se vrátily z Londýna - Tadao má dvě manželky!

Dny bez družek byly pro Tadaa dlouhé. Teď už je se samotou konec.
Dny bez družek byly pro Tadaa dlouhé. Teď už je se samotou konec. (pro Aha!: zoo Dvůr Králové)

DVŮR KRÁLOVÉ – Smutné dny samoty gorilího samce Tadaa v zoo ve Dvoře Králové jsou u konce. Po letech odloučení za ním přicestovaly až z Londýna jeho dvě dávné družky Mensy a Minouche.

Když loni na podzim odvezli ze Dvora Králové samici Kambu za plodným samcem Richardem do pražské zoo, se kterým nyní čeká gorilí miminko, její bývalý partner Tadao smutnil. Padlo proto rozhodnutí přivézt zpět z londýnské zoo jeho dvě bývalé »ženy« Mensy (36) a Minouche (36).

Obě dámy absolvovaly cestu dlouhou asi 500 kilometrů v kuse za 27 hodin. „V Londýně je nejdříve uspali, aby je mohli naložit. Pak se čekalo, až se v přepravních bednách z anestézie zcela proberou,“ vylíčil Aha! začátek cesty Zdeněk Bárta, šéf přepravy zvířat ve Dvoře Králové.

Cestování bylo vskutku komfortní. „Jely ve speciálním voze s klimatizací a topením. Je to nejlepší auto v ČR a jedno z nejlepších na takové transporty vůbec,“ řekl Bárta. Cestou holky hlady rozhodně netrpěly. „Dostaly ovoce a pily čaj,“ dodal Bárta.

Obě dámy dorazily do Dvora Králové kolem sedmé hodiny večer. Zatím ale budou asi tak 14 dnů od Tadaa odděleny. „Musí se aklimatizovat a je třeba udělat vyšetření. Se samcem ale na sebe vidí přes sklo. Už se na dálku pozdravili a je zřejmé, že se na sebe moc těší. Vždyť se znají od dvou let, a to si gorily pamatují,“ míní Bárta.

Obě samice mají za sebou pořádně dobrodružný život. Jako mláďata je lovci ulovili ve volné přírodě v Africe. Pak vystřídaly několik zoologických zahrad, aby prožily mnoho »lásek«. „Bohužel nikdy mláďata neměly. Jsou to ale naši miláčci. Teď už je nepustíme nikam. Je jim 36 let, a tak jim připravíme krásné a klidné stáří,“ dodal Bárta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.