Pražský hrad postavili za rok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pražský hrad postavili za rok!

Sestavit Pražský hrad z papíru trvalo dvěma nadšencům Pavlu Bestrovi a Robertu Navrátilovi přesně rok.
Sestavit Pražský hrad z papíru trvalo dvěma nadšencům Pavlu Bestrovi a Robertu Navrátilovi přesně rok. (pro Aha!: Lukáš STEJSKAL)

PELHŘIMOV – Doslova jako na dlani budou mít návštěvníci Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově dokonalou kopii Pražského hradu. Ta se od originálu liší pouze velikostí. Model měří zhruba 167 x 80 centimetrů a je vyrobený v měřítku 1 : 450.

Dát dohromady tuto českou perlu by trvalo zkušenému papírovému modeláři přibližně pět set hodin a málokdo by na to měl nervy. Dvěma pánům se to ale podařilo. Notnou dávkou trpělivosti se museli obrnit Pavel Bestr a Robert Navrátil. Sestavování modelu předcházela asi šestiletá psychická příprava a na samotném Pražském hradu pracovali přibližně jeden rok.

„Pražský hrad je přirozeným vrcholem naší snahy, protože je to největší hradní komplex nejenom v České republice, ale také na světě. Na světě neexistuje větší sériově vyráběný papírový komplex, který by byl zhotoven podle skutečné předlohy,“ říká Tomáš Bělka, který přesnou kopii do Pelhřimova dovezl.

Model se stal novým přírůstkem v expozici Zlaté české ručičky v Domě dobrých dnů na Nábřeží rekordů a kuriozit. Správci české databanky rekordů už s ním mají dokonce plány. Exponát prý může posloužit k výuce historie. Ocenit by ho prý mohly četné školní nebo tábornické výpravy.

27.7.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.