Dojemné příběhy dvou »chlapečků do dlaně« Setkání miminek, která neměla přežít | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dojemné příběhy dvou »chlapečků do dlaně« Setkání miminek, která neměla přežít

 (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA (lt) – Dojemné setkání uspořádali lékaři a sestry jednotky intenzivní péče novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Motol v Praze. Sešli se na něm rodiče, jejichž nedonošeným miminkům pracovníci unikátního a špičkově vybaveného oddělení zachránili život. Nedělní Aha! vám přináší příběhy dvou chlapečků, kteří přežili vlastní smrt. Oba mají shodou okolností stejné jméno (Adámek) a oba letos oslaví 1. narozeniny…

PRAHA (lt) – Dojemné setkání uspořádali lékaři a sestry jednotky intenzivní péče novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Motol v Praze. Sešli se na něm rodiče, jejichž nedonošeným miminkům pracovníci unikátního a špičkově vybaveného oddělení zachránili život. Nedělní Aha! vám přináší příběhy dvou chlapečků, kteří přežili vlastní smrt. Oba mají shodou okolností stejné jméno (Adámek) a oba letos oslaví 1. narozeniny…

Adámek (860 g) Chudáček, odevšad krvácel…

Chlapeček Adámek a jeho dvojče Vilém se narodili mamince Magdaléně Richterové z Prahy předčasně už ve 25. týdnu těhotenství. Zatímco Vilém byl silnější, Adámkův život visel doslova na vlásku a v nemocnici se o něj lékaři pečlivě starali tři měsíce. „Adam dostal těžkou infekci, která většinu dětí usmrtí. Odevšad těžce krvácel, a to i do hrudníčku. Měl alespoň štěstí, že nekrvácel do mozku. Dostával transfuze a podstoupil operaci, při níž mu chirurg z kardiologie zašil cévu. Naštěstí se také objevily nové léky, které u něj zabraly. Je opravdu zázrak, že přežil,“ popisuje lékařka Barbora Fišárková. Adam i Vilém teď už naštěstí váží 5 kilo a mají se čile k světu.

Adámek (430 g) Nejmenší zachráněné miminko

Složitý příchod na svět měl i další malý Adámek. Narodil se kvůli nefunkční placentě předčasně mamince Lindě Fantíkové z Liberce a vážil pouhých 430 gramů. V nemocnici musel zůstat další čtyři a půl měsíce. „Adámek je raritní v tom, že se jedná o nejmenší dítě, které jsme u nás zachránili. O svůj život opravdu bojoval. Na tak malé miminko není materiál, špatně se do něj zavádějí hadičky. U těchto dětí se musí zajistit životní funkce a často je problém s vyživováním,“ vysvětlila lékařka Barbora Fišárková. Dnes už má Adámek 5 kg, problémy s přijímáním potravy ho ale stále trápí. „Má problém polykat, nechce moc jíst a zvrací. Ale jinak je v pořádku. Na období po porodu vzpomínám nerada, ty pocity nejdou popsat,“ dodala paní Fantíková. Adámek přežil těžkou infekci jen zázrakem. Chlapeček Adam se narodil s váhou pouhých 430 gramů!

Tahle děťátka byla ještě menší…

* Nejmenší miminko na světě: Prvenství nejmenšího novorozence na světě drží holčička Amilia Taylor (2), která se narodila v říjnu 2006. Dívenka po porodu vážila 284 gramů a měřila 24,1 cm, tedy jen o něco více než plnicí pero. Nyní žije se svými rodiči na Floridě.

* Nejmenší miminko v Česku: V březnu 2004 se narodila v Praze-Podolí holčička Tonička, vážila 370 g a měřila 25 cm. Ve 4 měsících ale zemřela na selhání jater.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.