6 tipů, jak zvládnout vaši kočku - Kočky milují kousání do kabelů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

6 tipů, jak zvládnout vaši kočku - Kočky milují kousání do kabelů

Tento čtvrtek vyjde zdarma ve čtvrtečním TV magazínu Aha! již druhý díl přílohy o kočkách, mazlíčcích mnoha českých domácností. A není se čemu divit. Jsou to nesmírně inteligentní a chápavá stvoření, která dokážou rozjasnit špatnou náladu svých majitelů.


Přestože se, na rozdíl od psů, nenechají do ničeho nutit, je potřeba, aby se naučily alespoň základnímu chování v rodině. Musí se naučit chodit na záchod, neničit věci apod. Jak to ale zvíře, které si z nějakých povelů nic nedělá, naučit? Jak se o kočku postarat, aby byla spokojená a chovala se jako hodný domácí mazlíček a ne jako divoká šelma? Nedělní Aha! vám poradí.

1. Nebezpečí v podobě kabelů

Kočky jsou fascinovány elektrickými přístroji, rády okusují kabely. Dávejte proto pozor, aby někde takové kabely nebyly kočce lehce přístupné. Mohlo by ji to stát život.

2. Nejdůležitější je záchod

Kliknutím zvětšetePrvní a asi nejdůležitější, co se musí kočička po příchodu do rodiny naučit, je chození na záchod. Je to hodně ulehčeno tím, že kočky jsou velmi čistotná zvířata a i v přírodě rády chodí na jedno místo – pokud zrovna neznačkují rajon. Vyberte v bytě nejvhodnější místo, kde by vám záchod nepřekážel a zároveň se na něm kočka cítila dobře. Ukažte jí ho hned po příchodu do rodiny, možná ho bude po stresujícím cestování potřebovat. Pro začátek je dobré při výměně písku nechat tam trochu toho starého, než si kočka zvykne, že právě tohle je to pravé místo. Trvá jí to ovšem většinou jen pár dní.

3. Pelíšek pro kočičku

Místo, kde bude kočka spát, vybírejte pečlivě. Možná, že se jí nebude nijak zvlášť líbit a pohrdne jím. Ovšem pokud bude pelíšek pohodlný, bude stát na klidném a tichém místě, kočka si ho jistě brzy oblíbí. Nejoblíbenější je tzv. model iglú s malou stříškou, pod kterou se kočka cítí bezpečně.

4. Opatrnosti není nikdy dost

Kliknutím zvětšeteOblíbeným místem kočičího odpočinku je koš na prádlo. Když ponesete prádlo do pračky, je dobré koš pořádně prozkoumat. Vaší kočičce by se jistě v pračce nelíbilo.

5. Jsou jako pes a kočka...

Kliknutím zvětšetePokud chcete mít doma psa i kočku, je nutné je opatrně seznámit, což se musí dít pod dohledem. Nervy většinou první ztratí pes, kočka je větší kliďas. Pokud pes není vysloveně agresivní, neměl by to být nejmenší problém. Kočky a psi nejsou navzdory pověrám nepřátelé.


6. »Chytré misky« na žrádlo

Kliknutím zvětšeteMisku na žrádlo vybírejte pečlivě. Každá má své výhody i nevýhody. Třeba umělohmotná je skoro nerozbitná, ovšem ne každá kočka ji má ráda. Výhodné je mít misku s časovým spínačem. Když jste celý den v práci, nastavíte čas a miska se otevře třeba v 17 hodin. Kočka alespoň nesežere ráno všechno najednou.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Připraveno ve spolupráci s Nakladatelstvím Svojtka & co. z knihy Kompletní průvodce péče o kočku autorky Paddy Cuts.

Pozor! Už ve čtvrtek najdete v magazínu Aha! TV druhý díl Velkého atlasu koček!


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.