Slunce míchá koktejl smrti! Počasí se zbláznilo: Včera bylo pekelných 40 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Slunce míchá koktejl smrti! Počasí se zbláznilo: Včera bylo pekelných 40 °C!

 (pro Aha! – Václav Nekvapil)

PRAHA – Kdo nemusel, včera raději nevycházel ze stínu. Teploty v celé republice se pohybovaly okolo neuvěřitelných 40 °C ve stínu. Na slunci bylo přes vražedných 50 stupňů. Lidé v dusivém vedru kolabovali přímo na ulicích.

● Záření je tak silné jako nikdy
● Spalující vedra se ještě vrátí

V pražském Klementinu padl teplotní rekord. Při odpoledním měření byla hodnota 34,4 °C z roku 1928 překonána o 0,6 stupně. Rekordní teploty zaznamenali meteorologové na území celé republiky, teploty se v odpoledním pařáku na mnoha místech pohybovaly okolo 40 ºC. Lidé se neochladili ani na horách, i tady panovaly třicítky.

Za tropická horka přitom může africký kontinent. „Horký vzduch k nám kvůli tlakovým výším putuje přímo z Afriky. Proto je u nás o čtyři stupně víc, než by tomu bylo normálně,“ vysvětlil klimatolog Jan Pretel.

Podoba usmívajícího se sluníčka, jak ho známe z dětských výkresů, je pryč. Pomalu na sebe bere vizáž smrtky. Záchranáři vyjížděli včera k velkému počtu kolapsů způsobených vedry. Středočeští zdravotníci tak vůbec poprvé v terénu použili tzv. hypotermii – tedy rychlé ochlazení pacienta s infarktem pomocí obkladů s ledem a chladivé infuze. Časté jsou nevolnosti, cévní mozkové příhody nebo kolapsové stavy, které souvisejí s nedodržováním pitného režimu.

Podle odborníků ale peklo teprve začíná. „Spalující vedra se letos ještě vrátí,“ varuje klimatolog Jan Koura. I Česko dusí prudký žár, ozonová vrstva nad střední Evropou je slabší než kdy jindy. Z vesmíru na nás v nebývalé síle dopadá smrtonosné ultrafialové záření. Jeho hodnota je v těchto dnech desetinásobně vyšší, než je obvyklé pro tuto roční dobu. Vědci varují: Osm tisíc let nebylo Slunce tak aktivní, jako je teď! Naše planeta je nyní rozpálená nejvíc za posledních 400 let a vlivem skleníkového efektu se bude ještě víc oteplovat. „Navíc se v horku u země drží nebezpečný ozon, ten může podráždit dýchací cesty a způsobit nepříjemné pálení očí,“ varuje Koura.

Přesto si dnes malinko oddechneme. Odpolední maxima by měla činit už »jen« 33 stupňů. V dalších dnech se bude postupně ochlazovat až na příjemných 27 stupňů v sobotu a v neděli.


Čtěte více v dnešním (17.7.2007) tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.