Kulináři žasli
HRADEC KRÁLOVÉ – Mlsný jazyk i oči si včera užívaly. V kongresovém centru Aldis v Hradci Králové probíhal 11.ročník národní přehlídky kuchařského a cukrářského umění Gastrohradec 2006. K vidění tu byly opravdu neuvěřitelné lahůdky!
Při pohledu na téměř metrovou sochu z marcipánu, kde byla znázorněna postava ze starého Egypta, mnozí jen užasle koukali. Největší pozornost ale vzbudilo marcipánové puzzle.
„Tak tohle je pstruh s mandlemi v aspiku,“ hrdě ukazuje kuchařský učeň Vladimír Pidrman. „Jeden tác téhle pochoutky zabere asi 20 hodin, v tom aspiku se to totiž musí obalit třikrát,“ dodává.
„Základem pro takové výtvory je ovládání nože, to je nejdůležitější nástroj,“ objasňuje nestor české gastronomie Ladislav Nódl. Na soutěžní přehlídku se podle odhadů organizátorů přišlo podívat několik tisícovek lidí. Soutěže samotné se zúčastnilo téměř 240 kuchařů a cukrářů od nás i ze zahraničí.