PROSTŘENO: Hanácké koláče podle Jana Bárka

Hostitel sice chvíli nestíhá a občas je chaotický, ale je to pohodář a drobné chybičky mu všichni rádi odpustí. Jí se venku a zlatým hřebem večeře jsou hanácké koláče, podávané s kávou. Kloužou do krku jedna radost.
Hanácké koláče podle Jana Bárka
Potřebujete:
• 250 g polohrubé mouky • 250 g hladké mouky • 250 ml mléka • 1 kostka droždí • 2-3 polévkové lžíce cukru krupice • 1 vanilkový cukr • 1 vejce a 1 žloutek • 2 polévkové lžíce oleje • 1 lžíce rozpuštěného sádla • špetka soli, • citronová kůra z 1 citronu • 1 kelímek švestkových povidel
Na náplň:
1 tvaroh • 3 polévkové lžíce cukru krupice • 1 vanilkový cukr • 1 žloutek • 100 g rozinek • 1 polévková lžíce vanilkového pudinku
Na drobenku:
100 g másla • mletý cukr podle potřeby • polohrubá mouka podle potřeby
Postup:
Mléko s cukrem ohřejeme, přidáme droždí, necháme vzejít kvásek.
Do misky dáme namíchanou mouku, sůl, vejce, žloutek, citronovou kůru, přidáme kvásek, olej a sádlo. Vyhněteme hustší těsto, necháme vykynout.
Mezitím si připravíme náplň a drobenku.
Z vykynutého těsta „vyházíme“ lžící asi 13 koláčů, těsto roztáhneme, dáme náplň a zaděláme. Koláče dáme na vymazaný plech, trochu je přimáčkneme, potřeme lžičkou povidel. Celý koláč pomažeme rozmíchaným žloutkem, posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních asi 20 až 30 minut. Vychladlé koláče můžeme pocukrovat.