Odlehčené recepty: Listový špenátový závin

Tak pojďme zase jednou uvařit v duchu zdravé, lehké a samozřejmě delikatesní kuchyně. Ano, když už se zaobíráme odlehčením jídelníčku a tak trochu i dietami, zkusme podle čínských doporučení rozhodně rýži. A podle severoamerického menu třeba zase luštěniny…
Listový špenátový závin
Potřebujeme
• 1 lžíci másla • ½ hrnku mléka • 4 vejce • muškátový oříšek • 2 lžíce másla • 3 stroužky česneku • 2 – 3 lžíce hladké mouky • ¾ hrnku mléka • ½ mraženého špenátu • 1 malá cibule • listové těsto
Postup
Z másla a mouky připravíme jíšku, do které přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme, zalijeme mlékem a uvaříme hustou kaši. Přidáme rozmrzlý špenát, žloutky a dobře promícháme.
Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a prolisovaným česnekem. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Listové těsto vyválíme na čistém plátu s moukou, poté těsto potřeme špenátovou náplní a svineme.
Závin přeneseme na plech opláchnutý studenou vodou, pokapeme rozpuštěným máslem, propícháme vidličkou a dáme péci do vyhřáté trouby při 175 °C. Po 20 minutách pečení ho polijeme vroucím mlékem a pečeme, dokud se mléko nevsákne do závinu. Závin nakrájíme na plátky a můžeme podávat jak teplý, tak studený.