Odlehčené recepty: Rizoto s artyčoky

Tak pojďme zase jednou uvařit v duchu zdravé, lehké a samozřejmě delikatesní kuchyně. Ano, když už se zaobíráme odlehčením jídelníčku a tak trochu i dietami, zkusme podle čínských doporučení rozhodně rýži. A podle severoamerického menu třeba zase luštěniny…
RIZOTO S ARTYČOKY
Potřebujeme
• 4 artyčoky • 50 g slaniny • 1 stroužek česneku • nasekanou zelenou petrželku • ¾ litru vody • 250 g rýže • sůl • mletý pepř • 4 lžíce strouhaného parmezánu
Příprava
Artyčoky opereme a odstraníme vnější tvrdé lístky. Nezapomeneme odkrojit všechny tuhé části. Dužninu nakrájíme na drobné kousky a vložíme do studené vody. V hrnci osmahneme petrželku, jemně nakrájenou slaninu, česnek, přidáme okapané artyčoky a zalijeme vodou. Když se voda začne vařit, přisypeme přebranou rýži, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Do hotové rýže přimícháme strouhaný parmezán.