Recept na bohatství: Bašta ze 14. století podle Zdeňky Macků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. července 2025

Svátek slaví Libor, zítra Kristýna

Recept na bohatství: Bašta ze 14. století podle Zdeňky Macků!

M aso pro Karla IV.
M aso pro Karla IV. (TV Barrandov)

Čím ještě uctít přísnou porotu Receptu na bohatství? A co třeba baštou, na které si už ve 14. století pochutnával za dob svého kralování Karel IV.?! Paní Zdeňce Macků z Nedvědic se tento nápad vyplatil a vynesl jí postup do finále, v němž může bojovat o výhru 1,25 milionu a uvedení svého pokrmu do obchodní sítě!

Manžel paní Zdeňky miluje historii a vnukl jí i zajímavý recept. „Narazil na něj v jednom dokumentu o Karlu IV., zaujal ho a chtěl zkusit, jak asi ve středověku vařili,“ rozpovídala se Zdena, která ve stylu bývalého panovníka uvařenou dobrotu také servírovala. Nechybělo tedy červené víno, ani stylový svícen.

Chybku na jejím jídle našel vídeňský šéfkuchař Michal Rabina. „Ta cibule nahoře zabije strašně moc,“ stěžoval si na ostrou cibulovou chuť. „Mně to právě přijde fantastický, skvělý a právě originální vším tím, co teď cítím na patře i vzadu na jazyku,“ zastala se paní Zdeňky Libuše Šmuclerová a svorně její jídlo poslali do finálového kola.

Víte, že…

  • jelení maso na víně bylo skutečně nejmilejším pokrmem Karla IV.? Aspoň o tom hovoří záznamy v kronikách.
  • jídelníčku té doby dominovala zvěřina? Nebaštili se jen jeleni a kanci, ale i pečené veverky, křepelky, kvíčaly a dokonce bobří ocasy!
  • po hostinách většina poddaných trpěla průjmy, jen panovník ne. Důvod? Jen král hodoval ze zlatých podnosů, ostatních ze stříbra, jež právě působí potíže se zažíváním!

Maso podle Karla IV.

Suroviny:
Kuřecí (nebo jakékoli jiné) maso • sůl • pepř • tymián • cibule • bobkový list • 1 l červeného vína • sádlo • petrželová nať
Moučné placky:
polohrubá mouka • vejce • mléko nebo voda • olej

Postup:
Maso osolíme, okořeníme, dáme do hrnce a zasypeme cibulí. Potom zalijeme vínem tak, že je celé ponořené a necháme den macerovat. Druhý den maso zprudka osmažíme na sádle, přidáme okapanou cibuli z původního nálevu, necháme podusit, přilijeme víno ve kterém bylo maso naložené a necháme doměkka vařit. Podléváme jen červeným vínem. Na talíři maso ozdobíme vařenou cibulí a plátky čerstvé cibule a posekanou petrželovou natí. Na placky si ze surovin uděláme řídké těsto, které pak smažíme na troše oleje.




Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry