Recepty na netradiční velikonoční pochoutky: Beránci s uzeným a kopřivami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Recepty na netradiční velikonoční pochoutky: Beránci s uzeným a kopřivami

slaný velikonoční beránek
slaný velikonoční beránek (Profimedia.cz)

České hospodyňky se již chystají na velikonoční pečení.

Než však vytáhnete z poličky kuchařku a připravíte stejného piškotového beránka jako každý rok, zkuste naši inspiraci. Aha! přináší čtyři recepty na netradiční velikonoční beránky.

Alergici ocení recept na bezlepkového sójového beránka. Neobvyklou chuť bude mít určitě i mrkvový beránek s dýňovými semínky.

Pokud chcete zhubnout, ale klasického velikonočního pečiva se vzdát nechcete, zkuste nízkotučného beránka bez vajíček, tuku i cukru. Kdo nemá strach o linii, nicméně není příznivec sladkého, si může upéct beránka s uzeným masem a mladými kopřivami.

Slaný beránek s kopřivami

➤ 6 vajec, 6 rohlíků, 600 g uzeného masa, mladé kopřivy, 50 g rostlinného tuku Flora, mléko, sůlNakrájené rohlíky namočíme do mléka, přidáme žloutky, na kostičky pokrájené uzené maso, nasekané kopřivy a tuhý sníh z bílků. Zpracované těsto vlijeme do vymaštěné formy a upečeme v předehřáté troubě. Skvělý je teplý i studený.

Bezlepkový sójový beránek

➤ 6 ks křepelčích vajíček, ½ hrnku oleje, ¾ hrnku cukru, ¾ hrnku hladké sójové mouky a ¾ hrnku polohrubé sójové mouky, ½ hrnku sójového mléka, prášek do pečiva, rozinky, sójová čokoládová poleva, tři bezlepkové lentilkySmícháme mouky s cukrem a práškem do pečiva.

Přidáme vajíčka, olej a sójové mléko. Vytvoříme jemné těsto, nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Po vychladnutí dozdobíme sójovou polevou. Oči a jazyk udělejte z bezlepkových lentilek.

Mrkvový beránek

➤ 100 g mrkve, 3 žloutky, 125 g cukru, 1 lžička strouh. kůry z citronu, 2 lžíce citronové šťávy, 125 g strouh. neloupaných mandlí, 100 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 bílky, špetka soli, 50 g sekaných dýňových jadérek, bílá čoko. poleva

Mrkev nastrouháme najemno. Umícháme do pěny žloutky s cukrem, citronovu kůru a šťávu a kypřicí prášek. Přidáme ušlehaný sníh z bílků se špetkou soli. Do těsta vmícháme mrkev s dýňovými jadérky a nasekanými mandlemi. Vlijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě 40 minut. Polevou zdobíme, až beránek zcela vychladne! Oči můžete vyrobit z mandlí.

Nízkotučný »ošizený« beránek

➤ 750 g tvarohu bez tuku, 3 lžíce vajahitu (náhrada vajíček bez cholesterolu), 200 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 20 g nekalorického sladidla, 120 ml vody, dvě rozinky na očiNízkotučný tvaroh rozmícháme se sladidlem.

Tři lžíce vajahitu rozmícháme se 120 ml vody a přidáme mouku a prášek do pečiva. Ze všech surovin vypracujeme těsto a vlijeme do vymazané formy. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut. Oči vyrobte z rozinek.

Recept na velikonočního beránka naleznete také zde>>>



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.