Vánoční cukroví: Kaštanové biskotky podle Kateřina Gajové
Rok s rokem se sešel a opět se blíží čas vánočních svátků a s ním se nerozdělitelně pojí i čas pečení sladkých dobrůtek. Snad recept zaujme a možná doplní tradici vánočního kuchtění.
Kaštanové biskotky podle Kateřina Gajové
Potřebujete:
150 g celozrnné mouky • 75 g kaštanové mouky (ke koupi ve zdravé výživě) • 1 lžičku sody • 50 g fruktózy • 6 lžic olivového oleje nebo 50 g másla • 1 lžičku skořice • 50 ml bílého vína • kousky čokolády, pinie, nebo rozinky • třtinový cukr na obalení
Postup:
Smícháme mouky, sodu, fruktózu a skořici (popř. nasekanou čokoládu, rozinky nebo pinie) a vlijeme olej nebo rozpuštěné máslo a víno. Je-li těsto příliš hutné, přidáme vodu nebo sójové mléko. Těsto prohněteme a necháme uležet asi hodinu. Pak vyválíme a vykrajujeme z něj různé tvary, jejichž horní stranu obalíme ve třtinovém cukru (můžeme do něj vmíchat i trochu skořice). Pečeme 15 – 20 minut na 170 °C. Průběžně biskotky kontrolujeme, aby se nespálily.