Alena Filípková (30): 200 hřibů našel náš Žeryk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Alena Filípková (30): 200 hřibů našel náš Žeryk!

Alena Filípková s úlovkem, který vyčenichal její Žeryk.
Alena Filípková s úlovkem, který vyčenichal její Žeryk. (Foto pro Aha! - Alena Filípková)

200 pravých, krásných a zdravých hřibů. V posledních dnech by na úlovku Aleny Filípkové (30) ze Salaše na Uherskohradišťsku nebylo nic až tak zvláštního. Nebýt toho, že místa, kde rostou, hledá její psí kamarád Žeryk (6).

Alena chodí se svým mazlíkem do lesa na procházky celoročně. Už loni ale začal sám od sebe hledat houby...
„Vyrazili jsme s mamkou na houby a vzali jako vždy i Žeryka. Ten ale najednou zmizel. Mysleli jsme si, že zavětřil nějaké zvíře, třeba zajíce. Za chvíli jsme ho uslyšeli štěkat. Na přivolání nepřišel, ale stále štěkal. Když jsme za ním došli, byl na místě plném hřibů,“ popisuje s úsměvem pyšná Žerykova panička.
Dalo by se říct náhoda. Hafan ale své umění nezapomněl a včera »nasbíral« – vyčenichal a vyštěkal – rovnou 200 praváků. Žeryk jde naprosto neomylně »po čuchu«, nejvoňavější lokality pravých hřibů má tak vyšlapané, že by je mohl sám sbírat. „Fakt se nesplete, je to houbař, jak má být,“ udivuje majitelka.


Hřiby nesušili, upekli je v bramboře
Neuvěřitelný úlovek tentokrát u Filípků nesušili. Připravili z nich skvělé pečené brambory. Jak na ně? „Brambory uvaříme do poloměkka ve slupce, pak je mírně vydlabeme, naplníme nakrájenými hříbky a slaninou a v troubě zapečeme se smetanou,“ přidává recept Alena Filípková starší, šéfka salašského Mykologického klubu.

Kynolog Martin Říha: Pes se opravdu může naučit houby hledat
Může pes hledat houby, není to jen pohádka? Není... „Ano, je možné, že pes umí najít houby. Psa lze naučit vyhledávat cokoliv. U hub je však důležité dbát na to, aby se je nenaučil sbírat do tlamy. Nemusí být schopen rozeznat jedovaté a mohl by se otrávit,“ řekl Aha! kynolog Martin Říha. Ostatně psi hledající v zemi vzácné lanýže nejsou ve světě žádnou výjimkou.

Autor: 

Přečtěte si
prroud
14. 8. 2014 • 11:35

Jo to jsou tvoje kosiky,ahaaa

dra.bar
14. 8. 2014 • 11:30

Útočný pejsek nenašel houby, ale houbaře, který se vracel z lesa. Zaútočil na něj, že ten raději pustil košíky plné hub a utekl. Pak pejsek vítězoslavně zavolal paničku k úlovku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.