Skinhead, který před 13 lety ubodal ve Svitavách Roma, byl propuštěn z vězení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Skinhead, který před 13 lety ubodal ve Svitavách Roma, byl propuštěn z vězení

Takto vypadal Pechanec v roce 2002, tedy rok po vraždě.
Takto vypadal Pechanec v roce 2002, tedy rok po vraždě. (ČTK)

Soud propustil z pardubické věznice Vlastimila Pechance, který byl v roce 2003 odsouzen na 17 let za rasově motivovanou vraždu Roma ve Svitavách. Vězení opustí téměř po 13 letech dnes odpoledne. Vraždu spáchal v roce 2001, od té doby byl ve vazbě. "Soud mohl jeho žádosti vyhovět, protože pan Pechanec splnil veškeré zákonné podmínky. Zkušební doba mu byla stanovena na šest let," řekl soudce Karel Gobernac.

Soud přihlédl k tomu, že Pechanec si odpykal více než dvě třetiny trestu. Doloženo bylo i jeho nadstandardně dobré chování ve vězení, dostal 35 kázeňských odměn a žádný trest. V pardubické věznici pracoval na pracovišti Oděvy a byl velmi dobře hodnocen. Rovněž má příslib zaměstnání ve svitavské společnosti Svitap a zachoval si dobré vztahy s matkou a bratrem.

Pechanec, který se v minulosti hlásil k hnutí skinheads, 21. července 2001 jako dvaadvacetiletý ubodal na diskotéce ve Svitavách po předchozím slovním napadení místního třicetiletého Roma Otu Absolona. V roce 2003 ho pražský vrchní soud odsoudil na 17 let vězení. Výši trestu odůvodnil rasovým motivem činu a znaleckými posudky, které Pechance označily za těžko převychovatelného člověka. Již předtím byl dvakrát soudně trestán za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví. Absolonova družka, s níž měl dvě tehdy malé děti, podlehla na podzim 2002 rakovině.

Pechanec v době výkonu trestu vystřídal věznice ve Valdicích, Plzni, Mírově, Karviné a Pardubicích. Splácel náhrady Vězeňské službě i poškozeným. Po propuštění by měl bydlet u příbuzných, rodina se chce přestěhovat do většího bytu. Státní zástupkyně jeho podmíněné propuštění doporučila. Podle soudce musí po dobu zkušební doby vést řádný život, což obecně znamená, že nesmí úmyslně spáchat trestný čin. Drobné prohřešky jako pokuta za parkování jej zpět do vězení nepřivedou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.