Televizní hvězdu usvědčil Tulipán | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Televizní hvězdu usvědčil Tulipán

Fotografie
Fotografie (internal)

Těžko říct, zda Svatopluk Matyáš jako redaktor Holan v dílu Modrá světla tušil, jak se ve skutečnosti jmenovala jeho předloha. S největší pravděpodobností ovšem ano. Novinář Vladimír Veselý, kvůli kterému se v polovině 50. let minulého století rozjela obří akce StB s názvem Tulipán, byl totiž hvězdou rodící se Československé televize.

Někdy v roce 1955 se k československé kontrarozvědce donesla informace, že v Praze působí zahraniční agent, který úspěšně navázal spolupráci s několika významnými Čechy, od nichž získává informace. „Stopy tehdy vedly na holandskou ambasádu v Praze,“ vzpomíná v dokumentu Třicet návratů řídící důstojník pozdější operace Tulipán, který si přál zůstat v anonymitě.


StB vnikla na ambasádu

Čeští špioni byli tehdy tak nervózní, že se odhodlali k akci do té doby nevídané. Začátkem roku 1957 přišlo rozhodnutí tajně vniknout do budovy holandské ambasády v Praze a najít komprominutující materiály. Odvážná akce, jejíž prozrazení by znamenalo obrovský mezinárodní skandál, nakonec přinesla úspěch. Tajná bezpečnost šla totiž téměř najisto – už dlouho pozorovala aktivity 1. tajemníka ambasády Verdonka – a právě v jeho trezoru našla poklad. Špionážní deník! Nebýt Verdonkovi chyby, který svému trezoru věřil natolik, že jména svých spolupracovníků psal do deníku nešifrovaně, mohl to být pro StB jen sešítek plný šifer. Takhle měla jména Verdonkových českých spolupracovníků jako na talíři.


Šok jménem Veselý

„Na jednom z předních míst seznamu k překvapení všech figurovalo jméno známého redaktora Československé televize Vladimíra Veselého,“ vypráví řídící důstojník operace Tulipán. Ta se rozjela krátce poté, co StB skompletovala seznam jmen spolupracovníků tajemníka Verdonka. „Sledování, odposlechy, tajné prohlídky. Něco takového jsem do té doby nezažil. Byla to obří akce,“ popsal akci Tulipán důstojník StB.

A začala zatýkání. Přesto, že StB našla důkazy i na redaktora Veselého, pro režim představoval takovou veličinu, že to tehdejšímu předsedovi vlády Viliamu Širokému, jež byl o jeho tajném vyšetřování průběžně informován, nestačilo. Chtěl víc. Veselý byl tak známý televizní novinář, že důkazy musely být nezvratné.


Klec spadla v Lipsku

Na jaře 1957 vyrazil Veselý na několik dní připravovat reportáže a přímé televizní vstupy na veletrh do Lipska. StB okamžitě rozhodla provést důkladnou prohlídku jeho bytu. A byla úspěšná. V duté noze psacího stolu objevila hned několik prostředků pro tajné předávání zpráv – speciální fotoaparát, mikroskop pro čtení a tvorbu mikroteček, skrytý inkoust. Nebylo pochyb – Veselý byl špion. Premiér Široký neváhal a sám nařídil Veselého zatčení. Provést ho měli soudruzi z NDR. Pro Veselého si přišli 7. března v Lipsku jen pár minut před jeho přímým vstupem…

O několik hodin později už seděl na pražské Ruzyni. Soud ho později odsoudil na doživotí. Nakonec si odseděl devět let a osm měsíců. Podle některých politických vězňů i proto, že mluvil. Jak vyplývá z archivů StB, možné je všechno. Akce Tulipán nebyla do listopadu 1989 uzavřena…

Vladimír Veselý

Na začátku 50. let byl jedním z nejuznávanějších zahraničně politických redaktorů ČTK a později Československé televize. Spolupráci se zahraniční rozvědkou navázal během svého pobytu v západní zóně Německa. Až do svého návratu do ČSSR působil jako spící agent. Svou činnost naplno rozjel v polovině 50. let. V roce 1968 emigroval do Rakouska, kde zemřel na konci 80. let. Traduje se, že svoje informace získával i přes sekretářky vlivných bossů KSČ a ministerstev. V jeho bytě bylo nalezeno 12 dámských nočních košil…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.