Nový český vynález: Zdravý tavený sýr! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový český vynález: Zdravý tavený sýr!

Pavel Neudek si vynález nechal patentovat.
Pavel Neudek si vynález nechal patentovat. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Tavený sýr. Každý Čech včetně nemluvňat ho průměrně ročně spořádá 2,25 kg, nejvíc z celé Evropy. Lékaři však varují, že obsažené tavicí soli neprospívají zdraví. Změnit to má patent Pavla Neudeka (73) z Nýrska na Klatovsku.

Vymyslel, jak udělat »taveňák« právě bez tavicích solí. „Jde o to, že místo nezdravých tavicích solí používám při výrobě sýra čistě přírodní produkt, amarantovou mouku,“ objasnil princip vynálezu Neudek.
Nejdříve dělal pokusy doma v kuchyni, a když přišel na správné dávkování, tak vše zkoušel na lince přímo ve výrobě. Už letos by se mohla nová pochoutka dostat na pulty obchodů.

Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR
„Výrobek bude zdravější. Tavicí soli v taveném sýru mají povahu fosfátů a fosfor v těle snižuje ukládání vápníku do kostí, ty můžou řídnout. Jestliže použili amarantovou mouku, znamená to, že tento nový sýr je bezlepkový. A to je pokroková záležitost a určitě si najde své odběratele.“

Jana Dostálová, profesorka Vysoké školy chemicko-technologické, Praha
„Jestliže to technologicky jde, tak by to z hlediska výživy bylo lepší. Amarantová mouka je zdravější než tavicí soli. Ale neměla by nahradit větší množství sýra. Ten obsahuje bílkoviny a minerální látky a ty mají hodnotnější výživové hodnoty než amarantová mouka.“

Kateřina Cajthamlová, dietoložka
„Bude zdravější, protože nebude obsahovat tavicí soli. Jsem však odpůrcem tavených sýrů a lidem radím, aby se jim vyhýbali a udělali si raději doma tvarohovou pomazánku.“

Přečtěte si
mereni_iq
25. 3. 2014 • 09:06

Průměrná výše IQ občana České Republiky je 106.77 bodů. Zajímalo vás někdy jak vysoké je přibližně to vaše? Pokud ano, tak neváhejte a vyzkoušejte si jeden z našich IQ testů! Více informací a samotný test naleznete na této adrese: http://zjistete-sve-iq.okamzite.eu/ Hodně štěstí a správných odpovědí!

maxovskej
25. 3. 2014 • 05:45

Každá potravina je otravina pokud se jí přejídáme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.