U Chebu je činná sopka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

U Chebu je činná sopka!

CHEB – Němečtí a čeští vědci pátrají na Chebsku po sopce skryté v podzemí. Vulkán se s největší pravděpodobností nachází u obce Nový Kostel a potvrzení jeho existence by vysvětlila například častá zemětřesení v této oblasti.

Podle odborníků má zřejmě sopka výrazný podíl i na existenci západočeských lázeňských pramenů. „Podívali jsme se na profil vulkanických vrstev. Z něj vyplývá, že právě u obce Nový Kostel je silný sopečný zdroj,“ potvrdil Horst Kämpf z Geovýzkumného střediska v Postupimi.

Podzemní rozžhavené magma se pohybuje v hloubce pouhých 30 km a vyvíjí silné tlaky. Geologové teď zachytávají vzorky plynů unikající ze zdejšího bahna, přičemž jejich měření vykazuje hodnoty známé jinak pouze z aktivních vulkanických oblastí.

V Česku jde o jedinou sopku, všechny ostatní už vyhasly před velmi dlouhou dobou. „V nejbližším období je ale pravděpodobnost sopečného výbuchu, jak jej známe jinde ve světě, velmi malá,“ uklidňuje Kämpf. Pojem »nejbližší období« přitom znamená v pojetí geologů příštích několik tisíc let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.