Sobotka obsadí 4 úřady… Namnoží se kvůli Zemanovi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sobotka obsadí 4 úřady… Namnoží se kvůli Zemanovi?

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (pro Aha! – Petr Podroužek, ČTK)

Budou se muset asi vylíhnout tři malá Sobotčata! Jen tak totiž může budoucí premiér srovnat očekávané vrtochy prezidenta Miloše Zemana (69)!

Bohuslav Sobotka (42, ČSSD) pomalu začíná počítat s tím, že mu Zeman některé kandidáty na ministry hodí na hlavu. V takovém případě by prý rezorty vedl Sobotka osobně! To by se ale musel namnožit…

Bez blbců

Miloš Zeman hrozí, že nejmenuje hned tři z navržených ministrů. Ti byli včera oficiálně představeni při podpisu koaliční smlouvy. „Stabilní vláda musí být bez blbců a idiotů,“ nechal se již dříve Zeman slyšet. Zajít chuť na křeslo by si měl nechat Jiří Dienstbier (44, ČSSD), který má mít na starosti legislativní radu vlády a lidská práva. Dále Lubomír Zaorálek (57, ČSSD) zahraničí a Martin Stropnický (57, ANO) obranu. První dva prezident bytostně nesnáší, Stropnický pak prý podle něj obraně nerozumí.


Politik-úderník

Sobotka v nedělní debatě na České televizi připustil, že pokud mu Zeman některé ministry nepodepíše, povede dané úřady dočasně sám. Jak to chce stíhat? To neprozradil. Přitom svého vnitrostranického rivala Michala Haška (37) opakovaně napadá, že kumuluje politické funkce...

Ven z Hradu?

„Pevně věřím, že k takovým komplikacím nedojde,“ zdůraznil ale k vedení několika rezortů najednou Sobotka, který v případě sporů zmiňuje i možnost žaloby k Ústavnímu soudu. Podle některých ústavních odborníků by Zeman dokonce mohl přijít o svůj mandát, neboť by se blokováním vlády dopustil „hrubého porušení Ústavy“.

Kdy je jmenuje?

Kdy prezident jmenuje Bohuslava Sobotku a jeho ministry, není jasné. „Termín nelze předjímat,“ řekl deníku Aha! mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Ústava hlavě státu nestanovuje žádné časové lhůty.

Co o nich Miloš Zeman řekl?
O někdejším konkurentovi v boji o křeslo prezidenta Jiřím Dienstbierovi:
„Kdysi ho odvolali pro neschopnost. Někdy si kladu otázku, jak člověk, který byl neúspěšný u mládežnické organizace politické strany, může být úspěšnou hlavou státu.“

O Lubomíru Zaorálkovi, který Zemana nepodpořil v prezidentské volbě v roce 2013:
„Je to zrádce a takový člověk ministrem nebude,“ měl říct Zeman v osobním rozhovoru.

O herci a bývalém diplomatovi Martinu Stropnickém:
„Obávám se, že by to byla druhá Karolína Peake. Martin Stropnický nemá s obranou vůbec nic společného,“ řekl v rozhovoru pro deník Blesk.


Zemane díky, ušetříme!
Pokud Miloš Zeman skutečně nejmenuje některé ministry a Bohuslav Sobotka povede mimo Úřad vlády i další ministerstva, Česká republika ušetří. „Premiér, který dočasně vede i některé z ministerstev, nedostává za tuto činnost navíc žádné další finanční prostředky,“ vysvětlila deníku Aha! mluvčí Úřadu vlády Jana Jabůrková. Za každého neobsazeného ministra tak zůstane ve státním rozpočtu 106,5 tisíce korun měsíčně a nevyužitá limuzína.



Autor:  Vladimír Barák

Přečtěte si
vilaamalka
7. 1. 2014 • 11:20

Sobotka všude jen cení zuby jak krokodýl. Nic jiného neumí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.